Zdroje: wagwalking.com, www.spektrumzdravi.cz

Naučte chodit psa na vodítku bez tahání

Nenechte se zviklat takovými tvrzením, že starého psa novým kouskům nenaučíte. Všichni víme, že to platí spíš pro nás lidi. I starší psi se mohou naučit poslouchat lépe, nové povely a určitě také chození bez tahání za vodítko. Pejsky motivují hlavně pamlsky. Pořiďte takové, které má váš pes rád a vrhněte se rovnýma nohama do výcviku.

Chcete-li vidět tento způsob cvičení také v praxi, podívejte se třeba na toto krátké video. Autorka videa Veronika zde vysvětluje, jak k výcviku přistupovat a také přidává několik záběrů ze samotného výcviku.

Zdroj: Youtube

Jak se na výcvik psa připravit?

Než se vrhnete na samotné cvičení. Pejska vyvenčete, pohrajte si s ním, ujistěte se, že máte motivační pochoutky, hračku či jinou odměnu s sebou. Při výcviku, ale také samotných procházkách se lépe hodí používání postroje než obojku. I velkého silného psa s postrojem lépe udržíte, nebude se vám vysmekávat a ani se dusit. Vycházkové vodítko musí být také dostatečně dlouhé, aby se pes mohl zastavovat, očuchávat a pátrat ve vaší blízkosti bez tahu.

Pokud byste směřovali výcvik psa k chození u nohy, pak pamatuje, že ho budete učit chodit vlevo. Nicméně pokud chcete, aby pejsek „jen“ netahal při vycházce, pak je jedno, kterou stranu zvolíte, či zda je střídáte.

Učení chůze na vodítku

Začněte tím, že psa naučíte reagovat na určitý zvukový signál, který vám či rodinným příslušníkům nebude dělat problém. Najděte si klidné místo. Pejska, který už se trošku vydováděl, mějte v těsné blízkosti, udělejte zvuk a pokaždé když se na vás pes po vydání zvuku podívá, okamžitě ho odměňte pamlskem. Pejsek se rychle naučí, kdy vám má věnovat pozornost.

Nyní můžete zkusit začít s krátkou chůzí. V okamžiku, kdy pes zatáhne, zastavte se na několik vteřin, udělejte nacvičený zvuk, a když se na vás pes podívá, pochvalte ho jen slově a vydejte se jiným směrem. A až po několika společných krocích psa odměňte pamlskem.

Trénujte dál a při každém zatahání opakujte postup. Zastavte, vydejte zvuk, slovně pochvalte, změňte směr a až pak po pár krocích nabídněte psovi oblíbenou dobrotu. Aby se pes naučil netahat, vytrvejte a stále opakujte stejný vzorec chování. Nenechejte už nikdy psa táhnout.

Postupně můžete výcvik ztěžovat změnami směrů a odměnou, která bude přicházet později.
Takový výcvik, není samozřejmě otázkou jedné vycházky. Cvičení je třeba opakovat, připomínat a také mírně obměňovat.

Související články