Když chcete odnaučit psa strachu z vody, najděte si vodní nádrž či řeku s pozvolným vstupem. Pro psa to bude vhodnější a bezpečnější. Pouze nízká hladina vody ovšem nestačí. Budete potřebovat hlavně trpělivost a mnoho pamlsků.

Staňte se jeho vzorem

Pes bezmezně důvěřuje svému páníčkovi, tak proč toho nevyužít. Nachystejte se do vody jako obvykle a tvařte se přirozeně. Po malých krůčkách se dostaňte až na břeh a lehce se cachtejte. Když uvidíte, že by k vám chtěl pejsek jít, chvalte ho a navádějte. Ukažte mu, že se nemá čeho bát! U některých psů to je minutová záležitost, ovšem objeví se tací, kterým to zabere i několik dní. Po viditelných zlepšeních zvyšujte vzdálenost od břehu a pejsek se určitě přidá. V žádném případě neberte pejska do vody násilím, tím byste všechno jen zhoršili.

Překonejte strach z vody hrou

Jestli si váš pejsek moc rád hraje nebo má rád pamlsky, pak máte na něj dobrou fintu. Hrajte si s ním nejdříve na souši a po nějaké době se pomalu přibližujte blíž k vodě. Zkuste mu hodit míček nebo pamlsek do vody a vyčkejte, jestli si váš pejsek bude hrát i na mělkém břehu. Pokud se tak nestane, odstupte trochu dál a postup opakujte. Nezapomeňte pejska stále hodně chválit. Postupem času svůj vztah k vodě jistě přehodnotí.

Se psím kamarádem to půjde líp

Stýkáte se s někým, kdo má psa, který miluje vodu? Pokud ano, pak si vyrazte na společnou procházku! Je známo, že psi se od sebe navzájem učí, tak proč to nevyzkoušet i s vodou? Váš pejsek bude mít vzor v kamarádovi, který mu pomůže strach z vody překonat. Nechte je, ať si spolu hrají a třeba se z toho stane příjemné osvěžení pro oba psy.

Psí bazének také pomůže

Pokud se vám nedaří pejska dostat do vody pomocí hraček či kamaráda, pak můžete zkusit bazén pro psy. Vezměte si pár jeho hraček a vlezte si s nimi do bazénku. Šplouchejte a snažte se pejska zaujmout. Jestli se vám to povede a pejsek si k vám vleze, určitě ho hned hodně chvalte. Zlepšit situaci můžete také pamlskem. Až se vám bude zdát, že si to pejsek v bazénku užívá, zkuste s ním jít i do hlubší vody.

Se záchrannou vestou budete v klidu oba dva

Jestli se váš pejsek prohání po břehu, ale do hlubší vody nechce, pak je tu možnost pomocí plovací vesty. Pejsek se bude cítit v bezpečí, a i vy se nebudete bát, že by se váš chlupáč utopil. Záchranné vesty jsou nejen pro psy neplavce, ale také je běžně používají zkušení plavci, kteří jedou s páníčky na vodu.

Zdroje: superzoo.cz, krmimkvalitne.cz