Ať už na nás naši psi vrhají jakkoli smutné pohledy, když nás vidí jíst, musíme znát meze a vědět, kdy psovi nesmíme dávat to, po čem baží jeho chuťové buňky. Krmit psa od stolu ovšem také není správné a už vůbec mu neprospěje, pokud bude jíst zbytky lidského jídla.

Co rozhodně nepatří do psího jídelníčku

Sladkosti, květák, zelí, avokádo, luštěniny, cibule, syrové brambory, makadamové ořechy, houby, rozinky, kofein, alkohol, čokoláda, těsto, nic z těchto jídel do jídelníčku psů nepatří. Jsou-li tyto potraviny pro psa dostupné často, může být pro něj jejich konzumace fatální. Je nutné vyvarovat se také konzumace syrových brambor, kofeinu, hroznů, česneku, cibule, hub anebo silně kořeněných a slaných jídel či tepelně upravených kostí.

Proč nesmíme psům nabízet vařené a pečené kosti

Kosti vařením a pečením mění svou strukturu. Vzhledem k tomu, že ztvrdnou, jsou při skusu ostré a třepivé. To může mít smrtelné následky zvláště u psů, kteří jsou celoživotně krmeni granulemi. U takových psů již vymizel jejich přirozený jehlový reflex (obranný mechanismus střev a žaludku, který pomáhá vypořádat se s ostrými předměty). Tento reflex mají po narození všichni psi, pokud ale psi konzumují jen granule, časem u nich tento reflex vymizí. Pokud se tedy ostrá kost kontrakcí otočí tupým koncem vpřed, může projít trávicím traktem bez jakéhokoli poškození trávicí soustavy. V opačném případě může způsobit mnohá těžká poranění.

Co mohou psovi způsobit tepelně upravené kosti

Tepelně upravené kosti mohou v těle psa napáchat opravdu vážné škody a také jej nenapravitelně poškodit:

  • vážná bolestivá zácpa doprovázená dalšími problémy (poškození tlustého střeva, konečníku a jiné),
  • zlomení zubu,
  • vzpříčení kosti v čelist nebo na patře - hrozí i případně i propíchnutí
  • uvíznutí v jícnu nebo v průdušnici - hrozí dušení,
  • uvíznutí v žaludku nebo střevech – řešením je pouze operace
  • zánět pobřišnice způsobený úlomky kostí, které se zapichující se do stěn žaludku nebo střev. Bakteriální infekce tohoto typu je obtížně léčitelná, pro psa navíc velmi nepříjemná.

Kousek kosti občas někde najde nebo sebere snad každý pes. U psů krmených syrovou stravou (BARF) to většinou projde bez povšimnutí, ale u psů krmených granulemi hrozí riziko zapíchnutí. Při větším množství tepelně upravených kostí má problém i pes krmený BARF. Pro představu: na 1 kilogram váhy dospělého psa krmeného BARF naprosto stačí 6–9 g syrových kostí za den.

Morkové kosti

Morkové kosti podávané syrové jsou pro psy výborný způsob, jak je zabavit. Psi vykusují a vylizují morek velmi rádi. Jen je třeba dávat pozor na kalorie. Morek v kostech je velmi výživný a tučný, a tak by psi neměli dostávat morkové kosti příliš často. Je-li pes hubený, může morek spíše pomoci v tom, že pejskovi dodá potřebnou energii. Samotná morková kost je natolik tvrdá, že se ji psovi obvykle nepodaří překousnout nebo rozkousat.

Hrozící rizika

Díky svému tvaru a tvrdosti může ale i morková kost přivodit psovi velké problémy. Pes si může zlomit zub, nebo si jich vylomit i více naráz. Psi, kteří kosti rádi okusují, se mohou prokousat do kosti tak hluboko, že jim kost může uváznout na čelisti. Zaklínění kosti do čelisti pak musí řešit veterinární lékař. Rozhodně se nedoporučuje sundávat kost doma, neboť při častých pokusech o sejmutí kosti z čelisti psa může dojít k poranění psa.

Brachycefalická plemena a konzumace kostí

Psi krátkolebí, tedy psi brachycefalických plemen, mezi něž patří boxer, mops, shih-tzu nebo moloss, jsou s ohledem na konzumaci kostí velmi specifickou skupinou psů. Tito psi nejsou anatomicky uzpůsobeni k tomu, aby mohli bez obav a následků konzumovat kosti v jakémkoli stavu. Proto je nejvhodnější podávat jim je pouze jako rozemletou moučku.

Zdroj: infopes.cz, pesweb.cz