Zasněžená mrazivá krajina láká k obdivným procházkám. Třpytivý sníh a led vykreslující ty nejkrásnější obrazce jako z pohádky jsou přesně tím, co nás vyžene ven. Dost možná se na sníh těší i čtyřnozí kamarádi, přece jen bílá chladivá věc je něco legračního a je s ní spousta zábavy. Ovšem jen do té doby, kdy začnou trpět tlapičky.

Mráz dá psím tlapkám zabrat

Spoustu důležitých informací se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Sníh obecně nevadí. Ale ostrý led, velmi nízké teploty, nepříjemný štěrk a posypová sůl dokážou psí tlapky velmi potrápit. Mrazivý povrch je pro bříška na tlapkách čtyřnohého přítele značně nepříjemný. Představte si, že po zmrzlé zemi chodíte naboso. Psí tlapky začnou být citlivější a náchylnější k prasklinkám. Citlivost se zvyšuje, jakmile sníh roztaje a na povrchu chodníků zůstanou zbytky posypové soli, která působí na tlapkách velmi agresivně. Svědí, pálí a z malých ranek může šmahem vytvořit opravdovou nepříjemnost.

Nenechte psy léčit se samotné

Čtyřnozí mazlíčci jsou léčitelé. To jistě každý ví. Dokážou léčit své milované páníčky a velmi rádi léčí více či méně úspěšně sebe tak, že si packy myjí. Potíž je v tom, že intenzivní péče většinou není ku prospěchu, protože psi si často defekty na packách „rozlížou“ a hojení pak trvá mnohem déle.

Namažte je správně

V mrazivých měsících bude péče o psí tlapky na vás. V první řadě zkuste pejska zvykat na krém a tlapky pravidelně promazávejte. Tady pozor! Existují speciální přípravky a masti, které seženete ve specializovaných obchodech. Použít můžete kokosový olej nebo sádlo, vhodná je i vazelína. Nikdy nepoužívejte na psí tlapky běžnou parfémovanou kosmetiku, kterou máte pro sebe. Pejsek si bude chtít mazání z tlapek lízat a v případě krémů z drogerie by si mohl lehce způsobit bolení břicha a v horším případě otravu.

Umývejte pokaždé!

Po příchodu z procházky vždy pejskovi důkladně běhy opláchněte vlažnou vodou, aby se sůl smyla. Osušte a opět promažte. Některá plemena mají mezi prsty dlouhou srst, pečujte i o ni. Na zimu je dobré tuto oblast zastřihávat. V případě kratších chloupků je menší šance, že se psovi mezi prsty bude držet nečistota, štěrk, a hlavně agresivní sůl.

Oblečte je do bačkor

Možná si klepete na čelo, ale není důvod. Někteří psi mají tlapky opravdu citlivé a posolený městský chodník se pro ně i na krátké procházce může stát zdrojem velké bolesti a nepříjemností. Způsobem, jak jim předejít, je pořídit čtyřnohému kamarádovi pogumované ponožky nebo přímo boty. S největší pravděpodobností se jejich nošení bude bránit, přece jen to pro něj ne zcela přirozená záležitost. V takovém případě je dobré psa na nošení ponožek nebo botiček zvykat. Ostatně botičky nebo právě speciální ponožky oceníte i v případě, že si pes poraní nohu a nebude si moci ránu v nepříznivém počasí namočit.

Pravidelná kontrola

Poslední věc, kterou byste měli zařadit do zimní rutiny s pejskem, je podrobná kontrola. Při oplachování tlapky rovnou zkontrolujte, prohmatejte, jestli se psovi nezasekl kus štěrku mezi prsty, zda se na ostrém ledě nepořezal nebo packy nejsou popraskané.

Související články

Zdroje: pethome.cz, www.radaveterinare.cz, www.blesk.cz