Dominantními smysly jsou pro psy čich a sluch, přesto zrak potřebují a využívají. Jejich oči jim ale poskytují trochu jiné služby, než na jaké jsme u svého zrakového orgánu zvyklí my lidé.

Vnímání barev

Pro vnímání barev jsou v oku zásadní tzv. tyčinky a čípky, tedy fotoreceptory neboli světlocitlivé buňky nacházející se na oční sítnici. Čípky zajišťují vidění za světla, tyčinky za šera a tmy. A díky čípkům také dokážeme rozlišovat barvy. Lidské oko obsahuje tři typy čípků, proto můžeme rozeznávat úplné barevné spektrum, až milion odstínů.

Psi mají oproti tomu jenom dva typy čípků, takže vnímají pouze dvě skupiny barev – v jedné je žlutá, oranžová, červená a zelená, v druhé skupině je modrá a fialová. Pes nerozlišuje jednotlivé barvy v rámci každé skupiny, ale je schopný rozeznat jednotlivé skupiny od sebe. Proto je vhodnější mu třeba na hraní v trávě koupit modrou nebo fialovou hračku, protože ji lépe rozezná. Žlutá, oranžová i červená mu budou se zelenou trávou splývat, i když jistý rozdíl tam zřejmě uvidí díky odlišnému jasu a kontrastu.

Ostrost vidění

Co se týče ostrosti vidění, tak tady psi nebodují. Jejich ostrost vidění bychom mohli přirovnat ke krátkozrakosti. Navíc na rozdíl od lidí nemá jejich oční čočka takovou schopnost akomodace, takže ani na velmi blízké předměty nejsou schopni zaostřit a raději používají na jejich prozkoumávání čich.

Noční vidění a vnímání pohybu

V čem ale naopak oproti člověku bodují, je schopnost zaznamenat pohyb a vidění v noci, což vychází z jejich genetické predispozice lovce. Při pokusu bylo změřeno, že pes neviděl na vzdálenost 400 metrů objekt v klidu, ale objekt v pohybu spatřil až na 800 metrů. Navíc psi vnímají pohyb zpomaleně, takže dokážou velmi obratně chytat hozené míčky nebo jiné aporty.

V noci jim pomáhá odrazová buněčná vrstva nacházející se v oku, zvaná tapetum lucidum, která odráží dopadající světlo a způsobuje jeho zesílení. Díky této vrstvě psi vidí za šera mnohem lépe než lidé a také se nám zdá, že jejich oči v noci svítí, protože tapetum lucidum funguje vlastně jako zrcadlo.

Prostorové vidění

Psi mají širší zorné pole než lidé, protože jejich oči jsou umístěné více po stranách hlavy. Jejich zorné pole je cca 250 stupňů, záleží také na druhu psa, zatímco lidské zorné pole je přibližně 180 stupňů. Ale přestože mají širší zorné pole než lidé, zóna překrývání zorných polí obou očí je u psů menší, takže je jejich prostorové vidění omezeno na menší rozsah.

Prim hraje čich

Je znát, že u psů není zrak hlavním smyslem, přesto má v jejich životě nezastupitelné místo. Je zkrátka vytvořený psím potřebám přímo na míru, a ačkoliv bychom se psy, zrovna co se týče zraku, asi neměnili, v některých ohledech trumfne psí oko i to lidské.