Sežerou i to, co nemají

S ohledem na to, co všechno jsou psi schopni sežrat, je třeba říci, že to s jejich dechem není zas tak hrozné. Naštěstí česnek a cibuli by neměli konzumovat, a tak se dá nějaký ten občasný exces v podobě sežraného exkrementu jiného psa s jistým sebezapřením tolerovat. Pro tenhle případ naštěstí existují speciální pamlsky s eukalyptem a mentolem, které mají tu schopnost, že zápach z psí tlamy výrazně eliminují.

Plíživý nepřítel - parodontitida

Zmíněnými pamlsky nelze zastírat žádný ze závažnějších zdravotních problémů psů, které jsou zápachem z tlamy doprovázeny. Průzkumy prokázaly, že už ve třech letech trpí některým z dentálních či orálních onemocnění 80 % psů. I relativní drobnost, jako je zubní povlak, může vést k parodontitidě, a ta může ve výsledku způsobit chronický zánět dásní doprovázený zvýšenou kývavostí zubů a jejich následným vypadáváním. Onemocnění dásní je následkem nedostatečné péče o chrup, v žádném případě se nejedná jen o estetický problém. Parodontitida bývá zanedbávána proto, že nebolí. Z neléčeného zánětu se však může vyvinout onemocnění srdce nebo ledvin, může se stát i zdrojem chronických infekcí. Onemocnění dásní je otevřenou branou do krevního oběhu pro miliony bakterií. Takové případy jsou mnohem závažnější než zubní plak a smrdutý dech.

Různé orálních choroby

Onemocnění zubů může v důsledku způsobit i závažné onemocnění vnitřních orgánů. Může oslabit například srdce, ledviny či játra. U různých plemen i u jednotlivých psů je riziko závažnosti orálních chorob odlišné. Například u psů malých plemen bývají zuby k onemocnění náchylnější. Je to způsobeno také tím, že mají zuby více natěsnané na sebe. Jejich čištění pomocí různých klacíků a žvýkacích kostí nebo hraček pak není tak účinné jako u psů velkých plemen. Malá plemena mají navíc menší kost čelistní, takže onemocnění touto kostí prochází rychleji, než u velkých psů. Menší psi žijí déle, a i to může na jejich zubech a čelistech napáchat větší škody. Psi s oslabenou imunitou či nedostatkem živin ve stravě zase hůře odolávají bakteriím způsobujícím parodontitidu.

Jak vzniká zubní kámen

V každé ústní dutině normálně sídlí stovky typů bakterií. Toto prostředí jim nahrává, neboť je vlhké a teplé. Stejný proces jako u lidí nastává také u psů. Některé z těchto bakterií se uchytí na povrchu zubů a tam se masivně namnoží. Společně se slinami a zbytky jídel vytvářejí na zubech zubní plak. Plak je naštěstí měkký, a tak se dá pravidelně denně snadno odstraňovat. Není-li však pravidelně odstraňován, tvrdne a vytváří tvrdou krustu - zubní kámen. Jak vrstva zubního kamene sílí, začíná odtlačovat dásně od zubu a způsobuje gingivitis - zánět dásní.

Šikovné pomůcky na čištění chrupu

I když udržet dásně psa zdravé a bez zubního plaku není tak těžké, dostatečná péče o zuby psů je velmi podceňována. Nestačí, aby si psi čistili zuby jen kousáním klacíků nebo kostí. Ideální je využívat 2 až 3 odlišné způsoby péče o zuby našich psů. Jedním z nich je čištění zubů kartáčkem a speciální zubní pastou. Další možností je využívání abrazivního krmiva, takzvané dentální diety. Obě tyto metody zabraňují usazování zubního plaku. Nejrůznější speciální krmiva zaměřená na péči o chrup a pomůcky pro čištění psích zubů jako speciální kartáčky a zubní pasty s různými příchutěmi nebo kousací hračky pro psy mohou výrazným způsobem (při častém využívání) pozitivně ovlivnit zdravotní stav psího chrupu. A zároveň omezit zápach z psí tlamy. Vyrábějí se různé kartáčky například s masážními body stimulujícími prokrvení dásní. Jako pamlsky můžete svým psům dopřát třeba jedlé psí zubní kartáčky. Nejlepší službu psímu chrupu prokážete stejně jen použitím toho opravdového zubního kartáčku a pasty speciálně vyvinuté pro potřeby psů a jejich majitelů. Existují například kartáčky, které si pánbíček natáhne na prst. Ke koupi jsou i speciální ochranné gely na zuby anebo zubní pasty pro psy, kupříkladu s příchutí jater. A to by v tom byl čert, aby taková zubní pasta psovi nechutnala!

Prevence zubního plaku

Pravidelné čištění je ta nejlepší prevence. Postačí tři čištění pravidelně každý týden. Tím zabráníte usídlení bakterií a také kalcifikaci. Další možností je preventivní ochranná metoda spočívající v aplikaci speciálního gelového vosku. Speciální vosk vytvoří na zubech inertní ochrannou bariéru. Na ní se nemohou bakterie usazovat. Tento vosk má patentovaný mechanismus, aby přilnul k zubu. K jeho odstranění pak může dojít pouze mechanicky. Na zubu vytvoří průhlednou tenkou ochrannou bariéru, která zároveň zub nijak nenaruší. Tento speciální vosk existuje ve dvou variantách - jeden je pro profesionální a druhý pro domácí péči.

Kdy zahájit preventivní péči

Zahájení preventivní péče je třeba provést hned, jakmile má pes stálý chrup.

Když zvážíme skutečnost, že psi se zdravým chrupem se dožívají až o 15 % vyššího věku, rozhodně stojí za tu námahu si s čištěním psích zubů pravidelně vyhrát.

Zdroj: vcahospitals.com, thebark.com