Kočky patří mezi nejoblíbenější domácí mazlíčky, kteří se o sebe dokážou postarat i sami. I když je má doma mnoho lidí, většina z nich ani netuší, proč se kočky chovají tak, jak se chovají. Postojem těla nám ukazují, jakou mají náladu, nebo nám něco vzkazují. Víte co?

Kočka vám důvěřuje

Co kočka naznačuje, když leží na zádech, můžete vidět ve videu:

Zdroj: Youtube

Břicho je považováno za nejzranitelnější místo u všech zvířat. Pokud si tedy vedle vás lehne kočka na záda, chce tím dát najevo, že vám zcela důvěřuje a má vás ráda. Jde o důkaz lásky, kterou k vám cítí. Některé kočičky dokonce milují, když je na bříšku poškrábete a pohladíte. Je v tomto ohledu mazlivá i ta vaše?

Chce si hrát

Pokud se kočička začne z ničeho nic převalovat z jedné strany na druhou, zřejmě chce upoutat vaši pozornost, abyste si s ní šli hrát. Nedejte však na její roztomilý kukuč. Kočka má totiž o něco jinou představu hraní, než můžete mít vy. Po pár minutách číhání a dovádění začnou přicházet první škrábance, na které si musíte dát pozor. Její náladu po započetí hry na útok a obranu jen tak nezměníte!

Obranný postoj proti nepřátelům

I když to může být pro mnohé velmi zvláštní, kočka si může lehnout na záda také v okamžiku, kdy jí hrozí nebezpečí. V tomto případě však nedává najevo svou lásku a důvěru, ale naopak chce použít veškeré své obranné zbraně. Vytasí drápky na všech čtyřech nohách a vycení zuby. Typické pro tento obranný postoj je i sklopení uší dozadu, vrčení a syčení.

Čas se uvolnit

Kočka si velmi často může lehat na záda, pokud se chystá jít spát. Dává tím vědět, že se v daném okolí cítí bezpečně, a může se tak naprosto uvolnit. Souvisí to také se zmíněnou důvěrou k vám, a proto odkrývá své bříško i ve spánku, kdy se tak cítí mnohem šťastněji.

Kočka během říje

Ukazování bříška může mít ještě jeden důvod, jestliže se tedy jedná o kočičku, a ne kocourka. Kočka se stává mnohem přítulnější, když začíná mrouskat. V této době dokonce unesou pohlazení na bříšku i takové kočky, které jsou na něj běžně velmi choulostivé. Pokud je kočka již oplozená, pak ležením na zádech ukazuje svou uvolněnou a dobrou náladu.

Zdroje: holidaycat.cz, krmeni.cz, denik.cz