Mezi chovateli často převažuje názor, že studený a vlhký čenich je známkou dobrého zdraví psa. Částečně to může být pravda, i když naopak suchý a teplý čenich nemusí ihned signalizovat nemoc. Pravda je někde na půli cesty. Tak jako tak je udržování vlhkého psího čenichu pro jeho majitele nesmírně důležité. Dozvíte se proč.

Vlhký je optimální

Proč mají psi vlhký čumák, se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Psí čumák je neuvěřitelně výkonný, a tak jako má pes mnohem lepší sluch než člověk, to stejné platí i o jeho čichu. Aby ale psům čichový orgán správně fungoval, je potřeba jej udržovat vlhký, nebo dokonce mokrý.

Čenichem se ochlazuje

Vlhký a studený psí čenich tedy v prvé řadě nijak neodráží zdravotní stránku vašeho mazlíčka. Naopak se jedná o velmi funkční záležitost. Za prvé se mokrým (nebo vlhkým) čenichem pes v parných dnes ochlazuje, stejně jako zrychleným dechem a vyplazeným jazykem. Za druhé si tak zlepšuje svůj čich. Aby mohl pes rozpoznávat všechny pachy z okolí, je důležité, aby jeho čenich zůstával vlhký.

Hygiena

Možná jste si všimli, že si váš pejsek často čenich olizuje. Důvody má rozhodně praktické. Nejenže tím zlepšuje svůj čich, vlhkost na čenichu pomáhá zachytit nečistoty a bakterie z okolního prostředí. Olizováním pes odstraňuje z čenichu nečistoty a udržuje jej čistý.

Přirozeně vlhký

Vlhkost psího čenichu je způsobena mukózními žlázami, které se nacházejí v čenichu. Ty produkují tekutinu, jež samovolně čumák zvlhčuje. Navíc se voda z psího čeníšku nepřetržitě odpařuje, čímž se čichový orgán ochlazuje, tudíž je psí čumák studený.

Venkovní toulky

Mokrý čenich je zapříčiněn i pobytem psa venku. Přece jen psi rádi ryjí čenichem v trávě a chytají na něj kapky rosy, sem tam neodolají kaluži nebo nějaké jinému vodnímu zdroji. Na druhou stranu jsou i psi, kteří mají spíš sušší čenich a nic jim nechybí. Jedná se o starší hafany, o ty, kteří byli dlouho na sluníčku nebo v suchém teplém prostředí.

Suchý čenich neznamená automaticky nemoc

Neberte tedy automaticky psí čumák jako ukazatel kondice a zdraví svých mazlíčků. Samozřejmě, pokud má pes čenich až podezřele horký a pozorujete na něm změny v chování, únavu, nechuť k jídlu, měli byste zbystřit a vyhledat raději veterináře.

Kdy zpozornět

Někdy se může stát, že váš pes bude mít opravdu suchý až popraskaný čenich. V takovém případě je dobré se snažit najít příčinu aktuálního stavu a o psí čenich se postarat. Nejčastější příčiny jsou pobyt na přímém slunci, váš pes si mohl čenich jednoduše spálit a na vás je mu od spáleného čenichu ulevit speciálním balzámem.

Suchý čumák, zejména v parných dnech, může být ale i znakem dehydratace, snažte se tedy do svého mazlíčka dostat co nejvíce tekutin. V neposlední řadě se tento problém může týkat plemen, která si jednoduše jazykem na čenich nedosáhnou, většinou se jedná o mopse a buldoky. Ti rozhodně vaši péči o jejich blaho a čenich ocení.

Související články

Zdroje:www.youtube.com, www.sportovni-kynologie.cz, www.queri.cz