Nejčastější domněnka, proč pejsci naklánějí hlavu na stranu a nastraží uši je, že se pečlivě soustředí na určitý zvuk. Většinou ihned přeruší svou činnost a zaujmou takto zvědavý postoj. Naklání hlavu z jedné strany na druhou, čímž se snaží lépe rozpoznat přicházející zvuk. S náklonem je tak spojená i poloha jejich uší.

Smutné psí oči

Pusťte si video, v němž se dozvíte 10 divných věcí, které pejsci často dělají:

Zdroj: Youtube

Jedním z dalších důvodů, proč takto psi reagují je, že se snaží zapůsobit na vaše emoce a vyvolat tak pozitivní odezvu. To se jim většinou povede, jelikož se na pejska hezky usmějete, pohladíte ho a k tomu ho třeba odměníte i pamlskem. Nakláněním hlavy dává pes také najevo, že vám věnuje svou náklonnost a chce vám porozumět.

Lepší výhled na páníčka

Vědecké studie dokazují, že psi s delším čumákem naklánějí hlavu mnohem častěji než psi s kratším čumákem. A proč tomu tak je? Zkuste si dát před nos sevřenou pěst. Vidíte hůř před sebe? Takto vidí i psi s dlouhým čumákem, který jim mnohdy zakrývá výhled na vaši tvář. Aby vám mohli správně porozumět, co po nich chcete, naklání tak svou hlavu na stranu, čímž na vás získají lepší výhled.

Náklon doleva nebo doprava

I volba strany náklonu je pro psa velmi důležitá. Jestliže pes slyší zvuk bez emocí, pravděpodobně nakloní svou hlavu doprava. Zvuk tak zpracovává levá hemisféra, která má za úkol zpracovat vaši řeč. Pokud naopak uslyší zvuk s emocemi, nakloní hlavu doleva, díky čemuž zvuk zpracovává pravá neboli emoční hemisféra.

Nové zvuky pro štěňata

Nakláněl váš pes častěji hlavu, když byl ještě malý? Vysvětlení je zcela prosté. Mnoho zvuků je pro štěňata ještě nových, neobvyklých a zajímávých, čímž jim věnují větší pozornost. Snaží se veškeré tóny pochytit a zapamatovat si je. U dospělého pejska můžete už jen vidět střihání ušima, protože daný zvuk již znají a nepotřebují ho nijak více zkoumat.

Zdroje: adbz.cz, zooo.cz, moulik.cz