Pes je všežravec a pochutná si na lecčem. Občas je dokonce těžké jej od některých pochutin odradit. Tráva nepatří mezi ty nejdivnější, ale chovatelům příčina, proč se jejich psí kamarád živí trávou, vrtá hlavou. Dříve se tradovalo, že když si pes libuje na zeleném záhoně, blíží se změna počasí, respektive bude pršet. Důvodů je ale o něco víc.

Psi jsou rozkošní podivíni

Ačkoliv svého psa znáte skvěle a máte ho přečteného jako knihu, jsou momenty, kdy sami kroutíte hlavou nad tím, proč se chová tak, jak se chová. Proč pes „startuje“ nohou, když jej drbete? Proč mu rozhodně neprospějete kostičkou čokolády?

Odpovědi na tyto i další zajímavosti o psech najdete v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Tráva je pro psy neskutečným lákadlem a mají pro to velmi pádné důvody. Snad tím nejzásadnějším je očista žaludku, přestože granule vybíráte pečlivě, může vašemu mazlíčkovi něco chybět. Je také možné, že tráva jednoduše vašemu čtyřnohému parťákovi chutná, nebo se prostě jen nudí.

Očistná kúra

Nejčastější a nejpraktičtější důvod, proč psi žerou trávu, je malá očistná kúra. Psi jsou neuvěřitelně chytrá stvoření. Jakmile mají pocit, že jim v žaludku něco překáží, potřebují se vyčistit, ať už od zbytků nestravitelných „dobrot“ nebo parazitů, a pustí se do zelené hostiny. Většinou hltají dlouhá stébla trávy, která po chvíli vyvolávají zvracení. Jedná o pradávný psí instinkt.

Doplněk stravy

Pojídání zeleně nemusí vždy nutně souviset s pročišťovací potřebou. Pokud váš pes pravidelně konzumuje trávu bez pozdějšího zvracení, je dost možné, že má nedostatek některé složky potravy. V takovém případě je dobré se poohlédnout po jiných granulích. Pes vám může tímto způsobem dávat najevo, že mu chybí minerály, vitaminy nebo potřebuje snížit kyselé pH svého žaludku.

Mlsoun každým coulem

Psi jsou od přírody mlsouni a není zdaleka pravda, že by si pochutnali jen na mase. Naopak, milují borůvky, švestky a spoustu plodů pocházejících z přírody. Nejinak je tomu i u trávy. Někteří psí gurmáni trávu konzumují nikoliv kvůli zdravotní stránce věci, ale jednoduše si chtějí pochutnat.

Zahání nudu

Mladší psi a štěňata si žraním trávy zase mohou krátit dlouhou chvíli. Objevují svět kolem sebe a ochutnávají, co nabízí. Neomezují se jen na trávu, ale pochutnají si na klacících, listech nebo třeba šiškách. Většinou je rozžvýkají a zase vyplivnou. Cílem je objevit svět a zahnat nudu.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.krmimkvalitne.cz, www.svetkrmiv.cz