Zdroje: www.spektrumzdravi.cz, kociciradce.cz

Kočky doprovází člověka už 10 tisíc let

Kočky jsou člověku po boku o něco kratší dobu než psi, nicméně jsou to již tisíce let, kdy jsou tyto malé šelmy členkami lidských domácností. Není sice zcela jasné, kdy došlo k domestikaci koček, ale víme jistě, že to bylo již před více než 10 000 lety.

Kočky se staly nejen pomocníky k likvidaci hlodavců, ale různé kultury je považovaly za mnohem významnější. Dnes například všichni víme, že ve starém Egyptě byla bohyně Bastet reprezentována kočkou a spojována s radostí, láskou, hudbou i plodností.

Co se říká o kočkách? Podívejte se, co si o tom myslí TOP Zaujímavosti:

Zdroj: Youtube

Rozumíte kočkám?

Co nás za tisíce let soužití s kočkami naučilo? Například kočky vědí, že když chtějí naši pozornost, měly by mňoukat, protože pachům ani řeči jejich těla moc nerozumíme. Máme pramalou představu o tom, které pachy kočkám vadí, ale ví se, že jde například o citrusové vůně, mátu, česnek, ale také mnohé čistící přípravky, a to i přírodní ocet nebo soda.

Kočky milují ty, jež je nenávidí

Říká se také, že kočky milují ty, jež je nenávidí. Patrně i na tom něco bude. Vrtkavým kočkám totiž často imponuje lidská netečnost. Takového člověka pak budou naopak vybízet k tomu, aby si jich všímal. Vlastně začnou flirtovat, dotírat a snažit se získat si takového člověka.

Majitelé koček také jistě vědí, jaký druh mazlení a hlazení má kočka ráda. Odhalené břicho je sice signálem, že se kočka cítí dobře a neohroženě, na druhou stranu vás tím ale nevybízí k pomazlení.

Kočky berou pohled do očí vážně!

Zamilované a spokojené kočky na vás budou mhouřit oči a samozřejmě budou také vrnět, když jim bude opravdu dobře. Do očí zpříma byste ale kočkám hledět neměli. Proč?

Když se díváte kočce přímo do očí, může to považovat za výzvu nebo dokonce přímou agresi. V kočičím světě se totiž pohled přímo do očí obvykle používá jako signál dominance nebo výzvy k boji. Zírání do očí kočku irituje, může se cítit ohroženě a začít se bránit. Zatímco někdy to trvá minuty, než se rozhodne odpovědět agresí, jindy jí k rozmyšlení stačí vteřiny.

Související články