Na začátek je potřeba zdůraznit, že slepice zkonzumují téměř vše, ovšem to neznamená, že se jedná o správnou stravu. Během roku se potřeby slepiček, co se výživy týká, proměňují a v zimních měsících obzvlášť. Chlad, málo světla a promrzlá půda mají vliv i na snůšku vajec, která se značně omezí. Co slepicím dávat, aby měly vše, co potřebují k pohodovému přezimování?

Úprava jídelníčku v zimě je nutná

Zima je nejen pro slepice velmi choulostivým obdobím, a proto je potřeba jim věnovat trochu svědomitější péči a zajistit přísun vyvážené potravy, aby dobře prospívaly a byly připraveny nás opět obdarovat vejci.

Co vše ve stravě v zimě slepicím chybí a čím ji doplnit, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

V první řadě myslete na to, že slepice budou potřebovat jídla více. Objem potravy proto zvyšte zhruba o polovinu původní porce. Zároveň je potřeba doplnit zdroj sacharidů, díky správnému přísunu této makroživiny slepičky budou nést vejce i v zimě. Výborným zdrojem jsou kukuřice a oves. Volit můžete celá kukuřičná zrna nebo šrot. S množstvím kukuřice to nepřehánějte, rozhodně by neměla tvořit hlavní složku potravy slepiček, ty by totiž mohly pěkně ztučnět, což by jejich zdraví a snůšce neprospělo.

Ovesná kaše na přilepšenou

Jak jsme psali výše, kromě kukuřice je vhodný i oves. V zimních měsících slepice ocení, připravíte-li jim teplou ovesnou kaši. Jako zdroj vitaminů a minerálů můžete přihodit i kolečka banánu. Obecně by den slepiček měl začít snídaní ve stejný čas, ideálně krmnou směsí s přídavkem kukuřice. K obědu by zase měla převažovat zelenina a ovoce, čas od času můžete přihodit i vařené těstoviny a moučné červy. Večeři byste měli slepičkám podávat, když už jsou v klidu v kurníku. I tu můžete obohatit kukuřičným zrnem. Pravidelně byste také měli kontrolovat vodu v pítkách, v mrazivých dnech se lehce může stát, že voda v pítku zamrzne a slepice budou bez zdroje.

Dodejte slepicím grit neboli krmný vápenec

Slepice, stejně jako většina ptáků, potravu nekoušou. Pokud mají výběh, v teplých měsících dodávku gritu řešit příliš nemusíte. Tím, že slepičky hrabou a do zobáku naberou i trochu písku a zeminy, pomohou si sami. V zimních měsících je vhodné do potravy přidávat grit, což je krmný vápenec, který funguje jako pomocník při trávení, ale také jako zdroj vápníku.

Slepice nejsou odpadkový koš

Zimní doba a menší frekvence snášení vajec má své opodstatnění. Je to doba, kdy slepičky zase nabírají sílu, aby byly připravené dávat vejce během zbytku roku. Chcete-li snášení vajec podpořit, nainstalujte vždy na pár hodin do kurníku světlo, kterým slepičkám prodloužíte den. Pokud chcete mít nejen slepičky zdravé a prospívající a vejce chutná, věnujte stravě slepic velkou pozornost.

Rozhodně jim nepodsouvejte plesnivé, kořeněné, pálivé, smažené a solené zbytky z kuchyně. Stejně tak by slepice neměly konzumovat pórek, nezralá rajčata, cibuli, lilek, sladkosti a čokoládu.

Na přilepšenou jim však můžete občas dopřát vařenou rýži, vařený brambor, vařenou dýni či červenou řepu.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.kurnikar.cz, www.slepicar.cz, www.slepicevnouzi.cz