Milujete je a oni vám vaši lásku oplácí stonásob. Rozumí vám, vědí, kdy potřebujete utěšit, podpořit, přitulit se. To všechno vaši čtyřnozí mazlíčci zvládají. Vy jim za odměnu podstrojujete pamlsky, mazlíte se s nimi, berete na dlouhé procházky, hrajete si s nimi a nakonec, aby nemuseli spát na tvrdé podlaze, svolíte, aby s vámi spali v posteli. A to je dobře.

Spánek se psím mazlíčkem totiž přináší hned několik benefitů. Jaké? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

O psech se říká, že jsou to nejlepší přátelé člověka a je tomu tak. Trávíte spolu spoustu času a dá se říct, že váš čtyřnohý parťák vás zná jako své boty. Dokáže vycítit, když vám není zrovna do zpěvu a bude se vás snažit podpořit, často stačí jen jeho přítomnost.

Pes v posteli proti smutku a depresi

Při ukládání do postele to platí několikanásobně. Pokud totiž spíte s pejskem v posteli, s největší pravděpodobností to na vás bude mít uklidňující účinky, a to i v případě, že na vás padá deprese. Psi často usínají ve vaší bezprostřední blízkosti, jsou to kontaktní zvířata, takže vás doprovodí do říše snů, dovolí vám je u toho hladit a tak odplavit váš smutek a stres.

Pocit bezpečí a psí ukolébavka

Zároveň vám pes v posteli může poskytnout i důležitý pocit bezpečí. Přece jen, pokud by se k vám vydal nezvaný host se zlým úmyslem, váš čtyřnohý parťák by jej rázně zarazil. Některé vědecké studie dokonce dokazují, že pokud budete spát se svým psem v posteli, usínání vám půjde jedna dvě. Psí společnost je mnohem efektivnější než kdejaká ukolébavka.

Prohloubíte citové pouto se psem

Zároveň utužíte váš vztah a prohloubíte mezi sebou pouto. Čtyřnohý mazlíček pak bude poslušnější a oddanější, což se bude hodit hlavně při výcviku a učení povelů.

Zahřeje vás

Benefit, který oceníte hlavně v chladných dnech, je přirozené teplo. Chlupáč bezesporu krásně hřeje a pod peřinou lehce teplo udrží, pokud je vám tedy věčně zima, nabízí se jednoduché řešení.

Kvalitnější spánek

Spánek se psem je ale ještě přínosnější. Jak už jsme zmiňovali, spaní po boku chlupáče pomáhá rychleji usnout a zatočit s psychickými neduhy. Zároveň ale ovlivňuje i kvalitu spánku, čímž ovlivňuje i vaše celkové zdraví, k němuž je právě kvalitní hluboký spánek klíčem.

Zdravější srdce

Spánek se psem též dle některých studií snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Čistota půl zdraví

Někdo by mohl namítat, že spaní se čtyřnohými miláčky není hygienické a může mít částečně pravdu. Přece jen vám pejsek do postele na své srsti přenese vše, včetně parazitů a bakterií, co na sebe venku nachytá. Nemusíte to hned brát jako nevýhodu, ale pobídku k tomu, abyste lépe dbali na hygienu svého psa a dopřáli mu pravidelnou očistu, navíc vás to donutí k častější výměně ložního prádla, což je ze zdravotního hlediska velmi žádoucí i v případě, že pes s vámi v posteli nespí.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.welovedogs.cz, www.ortopedicke-matrace.cz