Při dobré socializaci a vedení psů je možné dosáhnou toho, že vaši smečku, tedy rodinu, a to včetně všech domácích mazlíčků, budou vaši psi spolehlivě ochraňovat. Dříve, než se ve vaší rodině objeví pes a kočka na společném teritoriu, je dobré vědět, která plemen psů vykazují pro kočky dostatečné pochopení.

Zlatý retrívr

Zlatí retrívři mají i zlaté chování. S kočkami v jedné domácnosti jim to prostě sluší i s nimi dobře vycházejí, stejně jako s lidmi. Tito psi jsou milí a milující a navíc velmi přizpůsobiví a také společenští. Budou-li společně řádně seznámeni, mohou bez problémů žít s kočkami v jedné domácnosti.

Baset

Baseti a bíglové se řadí mezi honiče. Jsou to spíše klidní psi zvyklí na život ve smečce, a do ní mohou klidně patřit i kočky. Díky své tělesné stavbě se baseti pohybují vcelku pomalu, a tak nepředstavují pro kočky nebezpečí. A k tomu přispívá i jejich přívětivá přátelská povaha.

Mops

Skoro s každým vycházejí i mopsové. Jsou spíše drobní a hlavně jsou veselí a nemají sklon k pronásledování koček, ani k jejich obtěžování. Pokud jsou vhodným způsobem s kočkami seznámeni, nemají problém s nimi dobře vycházet.

Často se stanou dobrými přáteli, kteří si vzájemně dělají společnost při čekání na páníčka, než se jim vrátí z práce.

Bígl

Bíglové byli vyšlechtěni, aby lovili ve velkých smečkách a společně se svými pány na koních. Bylo proto zcela nezbytné, aby dobře vycházeli i s ostatními zvířaty. Ačkoli se tedy jedná o psy honiče, nahlížejí ve většině případů na kočky jako na členy své smečky.

Kavalír King Charles Španěl

Toto společenské plemeno bylo vyšlechtěno, aby dělalo svému pánovi společnost. Jsou to jedni z nejroztomilejších psů, kteří vycházejí dobře jak s lidmi, tak s kočkami i dalšími domácími mazlíčky.

Novofundlandský pes

O těchto něžných obrech je dobře známo, že milují nejen vodu, ale i jiné živé tvory. Ke všem členům rodiny se dokážou chovat velmi trpělivě, klidně a ochranitelsky, takže jsou vždy připraveni chránit nejen svého pána, ale i kočku nebo kočky, které žijí po jejich boku. Navíc nejsou novofundlandští psi nijak nároční na potřebu aktivit, takže pohyb rádi přenechají kočkám, které budou z povzdáli nerušeně pozorovat.

Border kolie

Kolie rozhodně nepatří mezi žádné bojovníky, kteří by se snažili urvat si lásku majitele jen pro sebe. Patří sice mezi ovčácká plemena, ale jako jedno z mála ovčáckých plemen snášejí kočky ve stejné domácnosti velmi dobře. Jsou totiž o něco klidnější než jiná ovčácká plemena. Obzvlášť něžně se kolie dovedou chovat k malým dětem, ale i k většině dalších domácích mazlíčků, a to včetně koček.

Pudl

V domácím prostředí jsou pudlové velmi klidní, a tak dovedou dobře vycházet nejen s kočkami, ale i s dalšími domácími mazlíčky.

Maltézský psík

Maltézáčci bývají velmi často menší než kočky průměrné velikosti. Oba mohou společně lehávat na gauči schoulení do klubíčka. A pokud kočka doma bude trochu vyvádět, jeho to nechá v klidu, dovede totiž lecco přehlédnout a nenechá se jen tak vyrušit ze svého odpočinku. Maltézáčci mají zkrátka bezstarostnou povahu.

Pomeranian

Vzhledem ke své velikosti toto toy plemeno o váze něco mezi 2 a 3 kg nijak neohrožuje kočku ani na životě, ani ji neomezuje prostorově. Pro kočky tak nejsou ve společné domácnosti žádnou hrozbou. V klidu se snášejí i s dalšími domácími mazlíčky.

Buldok

Buldoci jsou klidní, méně pohybliví psi, kteří nemají obvykle s kočkami žádný problém. Nechají na sobě často dříví štípat, takže jim obvykle nevadí ani poněkud temperamentnější kočky obývající společně domácnost.

Soužití koček a psů je možné, ale...

Kromě výše zmíněných plemen psů je pochopitelně možné i soužití koček a psů z útulku nebo psů, kteří nejsou čisté rasy, ale jejich úmysly vůči ostatním tvorům jsou čisté. Zkušení chovatelé tvrdí, že je všeobecně příznivější situace, když ke kočce, které se doma nachází již delší dobu, přibyde malé štěně než naopak.

Lepší volbou pro společné soužití koček a psů jsou psi menších plemen, která jsou méně aktivní a považují se spíše za klidná.

Nevhodní mohou být do společné domácnosti s kočkami hlavně teriéři. Jsou velmi hbití, a často i neústupní. Byli vyšlechtěni k pronásledování anebo lovu, a tak kočky pro ně obvykle představují kořist.

Ani ovčácká plemena nejsou ke kočkám vhodná, ovčáčtí psi dostali do vínku pronásledování a kočky toho nebudou ušetřeny.