Ideální psí bouda

Dobře udělaná psí bouda nejen, že vypadá dobře, ale také po všech stránkách plní svou funkci. Bouda pro vašeho psa by měla pro něj být zároveň pohodlným ložem, které bude jeho útočištěm a kde bude rád odpočívat nejen během noci, ale i přes den. Je vyrobená nejčastěji z palubek, má předsíňku a spací část. Konstrukce boudy je pevná, dobře drží tvar a bouda je celkově zateplená. Spolehlivý vnější nátěr ji chrání před povětrnostními vlivy a její střecha je opatřená šindelem nebo jinou odpovídající krytinou. Většina majitelů psů, kteří svému čtyřnožci pořídili boudu vlastníma rukama, tvrdí, že jejich pes poznal, že ji vyráběli pro něj s láskou a ocení to tím, že si takovou boudu ihned oblíbí.

Nejlepší umístění psí boudy

Mějte na paměti, že ne každý pes se hrne do bydlení v boudě. Takže zvažte i možnost, že se budete namáhat s výrobou boudy a ona, ani kus voňavé klobásy v ní vašeho psa nepřiměje do ní vlézt, natož v ní trvale pobývat. Jestliže jste přesvědčeni o tom, že váš pes bude boudu opravdu používat, pak je třeba věnovat dostatečnou pozornost jejímu umístění. Pes potřebuje mít přehled o tom, kdo vstupuje na jeho (váš pozemek). Proto je důležité, aby psí bouda měla vchod orientovaný na vstup do domu či do zahrady a pes z ní měl dobrý výhled. Bouda by měla stát v závětří a na slunném místě. Na boudu přivykejte svého psa již od štěněte.

Bouda velká tak akorát

Obecné pravidlo praví, že na 1 cm kohoutkové výšky psa by místnost pro něj měla mít 100 cm2. A i tyto rozměry ještě upravujeme podle celkové tělesné stavby psa. Pes musí mít možnost pohodlného otočení uvnitř boudy, ale i celkového natažení těla. Pokud bychom však psí boudu zbytečně předimenzovali, bude z ní v zimě unikat teplo.

Psí plemena a jejich nároky na teplo

Severská plemena jako jsou aljašský malamut nebo kavkazský ovčák, případně bernardýni a novofundlandští psi jsou na zimu zvyklí a jejich nároky na teplo jsou minimální. Pokud jsou tedy chováni celoročně venku, jejich srst se tomu náležitě přizpůsobila a mohou být venku i v zimě. Pochopitelně máme na mysli psy, kteří jsou v dobré zdravotní kondici. Těm obvykle postačí bouda bez zateplení. Ovšem měla by být dobře izolovaná od země a vevnitř vystlaná odpovídajícím materiálem, jako je například seno nebo sláma.

Řekněme si upřímně, kdo by tak roztomilé zvíře, jako je právě francouzský buldoček chtěl chovat v boudě. Pro tohle plemeno pobyt v boudě prostě není. Ovšem bernský salašnický pes (BSP), to už je jiná. Tenhle pes sníh a pobyt venku miluje. Bouda pro bernského salašnického psa by měla být zateplená a prostorná. BSP stejně jako například pyrenejský horský pes jsou velká plemena a potřebují boudu vysokou nejméně 90 cm, širokou 95 cm a dlouhou 175 cm. Zatímco jezevčíkovi, který patří mezi malá plemena, postačí bouda o výšce 55 cm, šířce 55 cm a délce 95 cm. Zmiňované rozměry platí pro vnější rozměry psí boudy. Německý ovčák je považován za středně velké plemeno, a tak bouda pro německého ovčáka by měla mít ideální výšku 80 cm, šířku 85 cm a délku 155 cm.

Stavba psí boudy svépomocí

Velmi vhodné je, jde-li bouda pro psa jednoduše rozebírat, dá se jednak snadno čistit a dezinfikovat a může se také velikostně upravit. Zvažte tedy nejprve, zda se nepustíte do výroby boudy stavebnicového systému. Nejlépe vyhovují dvoustěnné boudy s mezivrstvou izolačního materiálu. Velmi důležitá je podlaha, neboť psa bude nejvíce sužovat chlad od spodu. Plán stavby psí boudy naleznete i na mnoha webových portálech, stejně tak jako návrhy na psí boudu.

Zdroj: Youtube

Čím natřít psí boudu

Rozhodně věnujte pozornost i nátěrovému materiálu. Vnitřní plochy boudy nechává obezřetně většina majitelů psů bez nátěru. Ať se jedná o jakýkoli nátěr, impregnaci, nebo barvu, vše zapáchá a pes by nebyl ve zdravém prostředí. Na vnější nátěr boudy použijte impregnaci nebo barvu, která je zdravotně nezávadná. Přece jen je i mezi psy mnoho alergiků, kteří by mohli mít s jiným typem nátěru spojené zdravotní obtíže.

Neopomeňte středovou přepážku

Díky středové přepážce uvnitř boudy nepůjde psovi chlad zvenku rovnou do spací komory, a pes si tak v této části udrží teplo tím, že si prostor zadýchá. Někteří kutilové, kteří boudu pro psa vyrobili sami, vyřešili situaci tak, že středovou přepážku udělali vysouvací a na léto ji z psí boudy vyndávají. Díky tomu psovi do boudy proudí dostatek čerstvého vzduchu.

Zateplení psí boudy

Zateplení boudy je nejlepší polystyrenem. Ten neplesniví, nehnije, je snadno dostupný, levný, budete jej ale muset obložit i zevnitř, aby izolaci pes nerozdrápal nebo nerozkousal. Polystyren můžete zevnitř obložit palubkami, překližkou, OSB deskami nebo jiným vhodným materiálem. Pěticentimetrová tloušťka polystyrenu by pro naše podmínky měla plně vyhovovat.

Bouda, která by bez jakéhokoli podstavce stála přímo na zemi, bude do dřeva natahovat vlhkost a může začít plesnivět. Proto je nutné boudu vždy od země izolovat, postavit ji třeba na dřevěnou paletu, nebo pro ni vyrobit speciální podstavec. Bouda by však po podstavci neměla sjíždět, nebo se hýbat. Jakmile pes vycítí, že není bouda stabilní, může se vyhýbat vstupu do ní. Aby do boudy v zimě netáhlo přes vchodový otvor, můžete jej opatřit klasickými vchodovými dvířky pro psy, která se instalují do domovních dveří.

Triky pro pohodlný úklid boudy

I ve psí boudě se musí uklízet, a tak na to myslete již při její konstrukci. Vyrobte odklápěcí střechu, která vám výrazně usnadní čistění boudy z vnitřní strany. Vyklápěcí může být i přední stěna boudy, a to nejen kvůli úklidu, ale i pro větší pohodlí psa v letním období. Spodní část střechy opatřete zarážkou, aby vám střecha při úklidu nespadla na záda. Střechu umístěte na boudu v náklonu, aby z ní stékala voda při dešti a sjížděl dolů sníh, nikoli ovšem na psa, ale na druhou stranu, než má pes dvířka. Postarejte se o to, aby střecha dobře těsnila.

Prodávané psí boudy

Boudu pro svého psa seženete i na internetu. Zaměřte se na vyhledávání ve stolařských dílnách, na bazarech, nebo v některých internetových obchodech s potřebami a krmivem pro psy. Některé psí boudy zakoupíte vcelku jako kompletní hotovou zahradní stavbu, jiné jako skládačku, kterou si sami na svém pozemku sestavíte a poté třeba ještě doplníte vhodným vnějším nátěrem nebo lazurou. Ceny psích bud jsou odlišné podle použitého materiálu, velikosti boudy a také podle toho, zda je bouda zateplená či nikoli. Proto jsou částky velmi odlišné. Je třeba také zohlednit čas a práci strávenou při výrobě psí boudy, nebrat v potaz jen použitý materiál.

Vyhřívání do psí boudy

Psi snášejí teplo i chlad odlišně. Pes v dobré kondici snese zimu venku v kvalitně zateplené boudě dobře, je-li na zimu připraven s předstihem. Vytápění však může pomoci ušetřit energii na vyhřátí boudy na spaní psům, kteří jsou na zimní pobyt venku méně adaptovaní a zimu snáší hůře. Jedná se především o krátkosrstá plemena psů. Do psí boudy pro tento typ psů instalujeme pouze vytápění s výkonem do 80 W. Vytápění by mělo být regulovatelné termostatem. Přehoupne-li se teplota v psí boudě přes 20 °C, hrozí přehřátí psa.

Prostor na adaptaci psa k zimnímu pobytu venku

Psi, kteří jsou celoročně ustájeni venku, mají možnost se na zimu venku připravit. Jde o to, že se jim zvětší tuková podkožní vrstva a vytvoří se jim pěkně hustý kožich. Pes, který má v pohodě zvládnout zimu venku, by měl být ustájen venku od konce léta, aby měl čas se adaptovat na příchod zimy po všech stránkách. Rozhodně není správné, aby pes, který žil s námi v bytě do října, byl ven vyhozen, třeba jen kvůli tomu, že s podzimem začal domů nosit bahno a listí z venku. Jeho organismus už nestačí zareagovat na příchod zimy a venkovní pobyt mu může ublížit na zdraví.