Skvělý psí čich je zajištěn přítomností čichové sliznice v psím nose. Její plocha se pohybuje mezi 70 a 200 cm2 podle plemene psa. U brachycefalických plemen, jako je například mops nebo francouzský buldoček, je samozřejmě méně prostoru, proto tito psi nemají tolik čichových buněk a jejich čich není tak ostrý jako u jejich druhů s delším čenichem. I takový krátkonosý francouzský buldoček má ovšem vyvinutější čich než člověk. Člověk totiž disponuje zhruba 5 miliony čichových buněk, zatímco pes jich může mít až 300 milionů! A kdo jsou přeborníci v čichání?

Bloodhound

Toto plemeno zvané také svatohubertský pes či bladhaund má nejvyvinutější čich z celé psí říše. Jeho nos disponuje právě zmíněnými 300 miliony čichových buněk. Tento velký pes váží až 65 kg a charakterizují ho záhyby volné kůže na krku, které vytvářejí jeho typický dobrácký, trochu utrápený výraz. Je to ale také přátelský a hravý společník, který si vždy s inteligencí sobě vlastní a patřičnou rozvahou rozmyslí, jestli udělá to, co po něm chcete. Je oddaný své rodině, má rád děti a není konfliktní ani ve skupině jiných psů.

Jeho vynikající čich z něj dělá nejen skvělého lovce stopujícího kořist, ale pomáhá i policii při pátrání po ztracených lidech či dohledávání pachatelů. Je schopen zachytit i dva týdny starou stopu.

Baset

Tento krátkonohý a krátkosrstý původně lovecký pes je charakteristický svýma dlouhýma ušima a smutnýma očima. Ale nenechte se mýlit – přes výraz smutného dobráka má tento opravdový dobrák přátelskou a veselou povahu. Nemá problém s dětmi ani zvířaty, přesto ještě rozhodně neopustil své lovecké instinkty a je schopen díky svému ostrému čichu a příhodně tvarovanému tělu sledovat stopu i v hustém porostu. Navzdory tomu, že působí dojmem určité lenivosti a neobratnosti, je velice čilý, rozhodný a vytrvalý.

Bígl

Tento nejmenší a nejstarší honicí pes původem z Velké Británie se dnes využívá především jako společenské plemeno. K tomu ho přímo předurčuje jeho inteligentní, přátelská a hravá povaha. Není konfliktní vůči lidem ani jiným zvířatům. Má velmi rád děti, které ocení jeho mírnou, dobrotivou náturu. Je velmi společenský, a třebaže je díky svému dobrému zdraví a vrozené odolnosti schopen přebývat i celoročně ve venkovním zatepleném kotci, bude tam psychicky trpět.

Je proto lepší pořídit mu psího kamaráda, případně ho nechat bydlet s rodinou v domě. Díky výbornému čichu je pro něj hračkou chytit stopu a v tu chvíli nevidí, neslyší. Proto je lepší mít štěňata, která ještě nejsou dostatečně vycvičená, stále na vodítku, aby se nezatoulala. Dospělák za vámi po chvíli sám přiběhne.