Jako ideální do bytu se nabízejí hlavně malá plemena. Obvykle se tito psi rádi mazlí, potrpí si na péči o svou srst a ani cestování s nimi nebývá příliš problematické. Navíc se obvykle vejdou i do opravdu miniaturních bytů. Často si mezi malými plemeny vybírají své mazlíčky hlavně senioři nebo rodiny s dětmi.

Rozhodně nezanedbejte při výběru ani otázku vázanosti psa na člověka. Některá plemena jsou až úzkostlivá, když zůstanou sama doma po dlouho dobu a na svého člověka čekají v bytě. V některých případech dochází k devastaci věcí nebo i bytu při dlouhodobé nepřítomnosti majitele. Tento problém však nelze svádět výhradně na to či ono plemeno, ale je to také otázka výchovy a socializace psa.

Bišonek

Tito psi mají lásku a oddanost ke svému pánovi napsanou v očích. Vzhledem k tomu, že tato rasa nelíná, nemusíte mít obavy, že by váš byt byl plný psích chlupů. Úklid s tímto domácím mazlíčkem bude bezproblémový. Vzhledem ke své veselé povaze se bude snažit vždy vás rozveselit. Snadno se naučí různé triky, které pak společně můžete předvést návštěvám. Bišonci se stanou také skvělými parťáky pro děti v rodině, děti však musí vědět, jak se k psům mají chovat.

Baset

Toto dobromyslné a přátelské psí plemeno sice vypadá poněkud smutně, ale je tomu přesně naopak. Baseti jsou veselí psi. Vzhledem ke své skvělé snášenlivosti jak s ostatními zvířaty, tak i s lidmi, jsou skvělými společníky k dětem. Mají dobráckou povahu, jsou na chov nenároční. Je třeba zvolit pro ně vhodnou stravu, mají totiž sklon k tloustnutí. Psi žijící v bytě potřebují pravidelně zastřihovat drápy.

Čivava

Čivavy jsou jako nejmenší psi na světě vhodné nejen do bytu, ale i do kabelky. Mohou s vámi trávit klidné dny v obývacím pokoji na pohovce, ale i rušnější dny plné cestování a dobrodružství. Rozhodně by vás nemělo překvapit, že v případě, kdy bude čivava pociťovat nedostatek vaší pozornosti, je schopna předstírat i zranění, abyste jí věnovali svou pozornost. Jsou velmi inteligentní, ale dokážou být i tvrdohlavé. Vhodným výcvikem tomu lze zabránit.

Francouzský buldoček

Toto milé společenské plemeno má silně potlačený lovecký instinkt, ideální velikost, extrovertní veselou povahu a navíc i málo štěká. Je to tedy ideální bytový psí společník. Nerad však zůstává sám doma, neboť nade vše miluje společnost své rodiny. Není třeba se obávat ani toho, že by se sám někam vydal na vlastní pěst. Francouzští buldočci jsou ideální společníci pro děti různého věku.

Jack Russell teriér

Vzhledem k své velikosti si získali velkou oblibu pro chov v bytech také Jack Russellové. Ovšem pozor, jedná se o velmi energické lovecké plemeno. Proto potřebuje nejen důslednou výchovu, ale i zaměstnání. Zapomeňte na to, že tihle psi se stanou běžnými gaučovými povaleči. Vyžadují kontakt s lidmi i jinými zvířaty a v neposlední řadě i nějaké zaměstnání. Nudící se nevychovaný Jack Russell může být zkázou pro váš byt. Potřebuje se vyběhat a vyřádit, aby doma příliš neštěkal, netrhal věci a neničil vybavení bytu, pokud v něm zůstane sám. Miluje děti a děti milují jeho. Správně vychovaní psi tohoto plemene jsou skvělými rodinnými společníky vhodnými do bytu.

Jorkširský teriér

Malá velikost a pěkný vzhled rozhodně nepatří k jediným výhodám tohoto psího plemene tak často chovaného v našich bytech. Jejich srst, která nemá podsadu, připomíná spíše vlasy, a tak u těchto psů rozhodně neočekávejte žádný typický psí pach. Srst je i lépe snášena alergiky. Na druhou stranu byste měli počítat s tím, že se jedná o lovecké plemeno, které vás upozorní na každý pohyb ve svém okolí. Jorkšíři mají dosti pronikavý hlas. Na druhou stranu perfektně rozumí dětem.

Labradorští a zlatí retrívři

Labradorští retrívři a zlatí retrívři jsou ideální zástupci psů velkých plemen, se kterými se v bytě žije snadno. Jsou velmi přizpůsobiví, tolerantní vůči chování lidí i dětí a snad jedinou nevýhodou je, že jejich tělo i pelíšek zaberou o něco víc místa.

Mops

I když u vás doma často bývá hlučno anebo zvete hodně přátel, vašemu mopsovi to vadit nebude. Toto plemeno patří mezi ta, která vynikají svou klidnou povahou, snesou rušné prostředí a jsou příkladem v přizpůsobivosti. Jedná se o psy přítulné, hravé a veselé, i když jejich výraz tomu právě nenasvědčuje. Tito psi do nepohody skvěle vycházejí i s dětmi, nejen s dospělými.

Pudl

Zvlášť trpasličí a střední velikosti pudlů patří k oblíbeným domácím mazlíčkům osob žijících v bytech.

Další plemena, která se hodí do bytu

Grifonek, Lhasa Apso, italský chrtík, jezevčík, kavalír King Charles španěl, papillon, maltézský psík, trpasličí špic, anglický bulldog, manchesterský teriér, greyhound to jsou další plemena, která mohou společně s vámi obývat byt a stát se domácími mazlíčky vaší rodiny. Nezapomínejte, že i v psím útulku se může skrývat ten pravý pes nejen do bytu, ale i skvělý společník pro vaši rodinu.