Co dělá psa „chytrým?“

Coren hodnotil úroveň inteligence plemen na základě instinktů, poslušnosti a schopnosti přizpůsobit se. Ale specialistka na chování zvířat Sarah Hodgson říká, že toto všechno je relativní. "Některá plemena jsou sociální a citově závislá na lidech, takže je snazší je trénovat, protože lépe vnímají vizi povelu. Ale oproti tomu mají málo intuice." Podle psychologa Corena je navíc pes geniální, pokud se nový povel naučí za méně než pět opakování. K těmto plemenům patří border kolie, pudl, německý ovčák nebo zlatý retrívr.

Jsou větší psi chytřejší než malí?

Jakoby to vypadalo, že větší psi disponují vyšším IQ než malí ušáci. Zatím to není potvrzené jako fakt, ale výzkumy naznačují, že je tomu tak. V seznamu nejchytřejších psů, kteří se nový příkaz naučili rychleji než za 5 opakování a uposlechli ho v 95 procentech případů je jediné malé plemeno - papillon. Malý krasavec, kterého vlastnila například i Charlotte ze seriálu Sex ve městě. Kolega biopsycholog to Stanleymu Corenovi vysvětlil slovy: "Přemýšlej o tom takto. Čím větší bude zvíře, tím větší bude jeho mozek. Větší mozek má více neuronů a více spojení, což by mu mělo umožnit lépe zpracovávat informace a ukládat vzpomínky.“ (Zdroj: www.psychologytoday.com)

Při pohledu na studii, kterou Cohen publikoval, lze vidět, že biopsycholog měl pravdu. „Data byla získána od 1 888 psů a výsledky byly jednoznačné. Existoval jasný trend naznačující, že větší psi byli schopni si přesně pamatovat povel po delší dobu, než jejich menší protějšky.“ Test spočíval v tom, že majitel umístil pamlsek pod jeden ze dvou šálků, a sledoval, zda ho pes vnímá. Pak se počkalo 60, 90, 120 nebo 150 sekund, než psa k šálku pustil. Toto se zopakovalo čtyřikrát a sledovalo se, zda pes zamířil ke správnému šálku. Vědci navíc zohlednili velikost a tvar lebky různých plemen psů a data podpořila hypotézu, že větší velikosti mozku u psů jsou spojeny s lepším kognitivním výkonem. (Zdroj: www.goodhousekeeping.com)

Žebříček vítězů

Nejchytřejší psi, kteří se naučí nový příkaz rychleji než za 5 opakování a uposlechnou ho v 95 procentech případů:

  1. Border kolie
  2. Pudl
  3. Německý ovčák
  4. Zlatý retrívr
  5. Dobrman

Vynikající pracovní psi. Nový příkaz se naučí za 5–15 opakování a poslechnou ho v 85 procentech situací.

  1. Velškorgi pembroke
  2. Knírač malý
  3. Anglický špringršpaněl
  4. Belgický ovčák tervueren
  5. Šiperka

Nadprůměrně dobří pracovní psi, kteří se nový trik naučí za 15–25 opakování a poslouchají asi v 70 procentech případů:

  1. Chesapeake Bay retrívr
  2. Puli
  3. Jorkšírský teriér
  4. Velký knírač
  5. Portugalský vodní pes

A jaká psí plemena jsou nejméně efektivní šlužební psi? Těmto psům trvá více než 100 opakování, než se naučí něco nového a poslouchají jen ve třetině situací:

  1. Shih-tzu
  2. Baset
  3. Doga
  4. Beagle
  5. Pekingský palácový psík

Zajímavostí je, že se v tomto seznamu objevuje doga, která svou velikostí předčí spoustu psích plemen. V chovném standardu FCI je doga popsána jako „milující a láskyplná vůči svým majitelům". Má vyrovnanou povahu, málo štěká nebo vrčí. Nevykazuje žádné nebo agresivní chování a jednání s dětmi nebo dalšími zvířaty je považováno za mírumilovné. Podle psychologa Stanleyho Corena sice není nejchytřejší. Díky jejím vlastnostem však může být perfektní rodinný parťák. (Zdroj: www.cs.wikipedia.org a www.ceskatelevize.cz)