Portugalský vodní pes

Chlupáč, který miluje vodu, a zároveň je oddaným rodinným psem a jeho srst je hypoalergenní. To je Portugalský vodní pes. Původně doprovázel rybáře na lodích a pomáhal s naháněním ryb do sítí. Díky své trpělivosti téměř neštěká a je zvyklý i na menší prostor. Náročná je ale péče o jeho srst, kterou je třeba denně rozčesávat. Dva jedince tohoto plemene, kteří se jmenují Bo a Sunny, vlastní i bývalý prezident Spojených států amerických Barack Obama.

Landseer

Velkého huňatého psa podobného novofoundlandskému psu přivezli v 19. století angličtí a francouzští námořníci z Newfoundlandu. Doma pomáhali při lovu ryb a tahali vozíky a saně. Toto psí plemeno miluje aportování předmětů z vody a mazlení. Jelikož je to pes většího vzrůstu, není vhodný do bytu nebo kotce.

Irský vodní španěl

Toto plemeno má vynikající čich a miluje aportování. Pokud mu hodíte míček do dalekého rákosí, uděláte z něj nejšťastnějšího psa pod sluncem. Je vitální, odhodlaný a odvážný a svou inteligencí i vzhledem je srovnáván s pudly. Rád si hraje a učí se nové věci, při lovu však může být i ostrý a po člověku, co mu chce míček z vody vzít, se dokáže i ohnat. Jinak je kamarádský a věrný společník.

Kanadský retrívr

Nova Scotia Duck Tolling Retriever je jedním z šesti plemen loveckých psů přinašečů, retrívrů, a zároveň nejmenší a nejmladší z této skupiny. Miluje vodu a aportování, které majitelé tohoto plemene označují za fanatické. Lehce se dá tedy motivovat a díky své inteligenci se dobře cvičí. Je velmi aktivní a potřebuje pravidelný pohyb.

Vydrař

Vhodný rodinný společník a věrný přítel, to je Otterhound neboli vydrař, staré lovecké plemeno vyšlechtěné k lovu vyder. Má mezi prsty blány, a tak je velmi zdatný a rychlý plavec. Jeho dlouhá a mastná srst nepropouští vodu a nevyžaduje ani velkou péči. Stačí ji čas od času vyčesat. Tento pes miluje fyzickou zátěž a je vhodný i do venkovního kotce.