Následující pětice představuje velmi různorodou směs výborných parťáků, kteří ale bohužel neoplývají zrovna pevným zdravím, a musíte počítat s velkými výdaji za zdravotní péči. Nemluvě o stresu, který vám neduhy a trápení vašeho miláčka budou působit.

Pekingský palácový psík

Dříve společník čínských císařů, dnes oblíbený parťák hlavně starších majitelů se vzhledem miniaturního lva je i přes malé rozměry psí osobností se zajímavou povahou. Na pohyb nenáročný věrný mazel je zároveň individualista milující svůj klid. Čas ušetřený na procházkách ale jeho majitel vloží do péče o srst, ta vyžaduje každodenní česání, pokud nechcete mít doma „dredaře“.

Charakteristický vzhled se zploštělým čenichem však pekinézovi způsobuje problémy s dýcháním a termoregulací, což ještě umocňuje přízemní velikost a dlouhá srst. Riziko přehřátí je u tohoto plemene opravdu vysoké, je nutné na to myslet a psovi zajistit dostatek vody a chladné místo k odpočinku. Kromě toho trpí na luxaci pately a časté jsou i problémy s očima včetně šedého zákalu.

Šarpej

Svým nezaměnitelným vzhledem se zvrásněnou kůží a tmavě modrým jazykem upoutá každého na první pohled. Šarpej však kromě jedinečného vzhledu může nabídnout i velmi specifickou povahu – je to čistotný a svému pánovi oddaný pes vhodný k chovu v bytě, ale také poněkud tvrdohlavý provokatér, který se jen tak s někým nekamarádí.

Daní za pozornost, kterou všude vzbuzuje, jsou však zdravotní problémy. Zvrásněná kůže je semeništěm zánětů, mykóz a alergií, trápí ho i oční infekce a problémy s klouby, zejména dysplazie. Nevyhýbá se mu ani rakovina či obávaná žaludeční torze.

Anglický buldok

Tento zavalitý pes s jedinečným výrazem má spoustu kladů, kterými si dokáže získat vaše srdce. Je přátelský a nekonfliktní, i když v případě potřeby se bránit dokáže. Miluje svoji rodinu a nemá žádný problém s dětmi, naopak si s nimi rád hraje. Příliš neštěká a není zrovna fanatik pohybu, takže se hodí i pro méně aktivního pána.

Nepatří však zrovna ke zdravým plemenům – sice byl vyšlechtěn do opravdu unikátního vzhledu, ale na druhou stranu mu stavba těla a zploštělý čenich způsobují problémy se srdcem, s dýcháním, trápit ho mohou ušní, oční a kožní infekce či potíže s klouby. Je také velmi citlivý na přehřátí a fenky mají kvůli velké hlavě štěňat často problém porodit přirozenou cestou, nutný je pak císařský řez.

Zlatý retrívr

Tenhle krásný, inteligentní a učenlivý pes si lehce získá sympatie prakticky kohokoliv. Nemá konfliktní ani komplikovanou povahu, proto jeho výchovu zvládne i začátečník. Bude dobrým parťákem dětem, s pánem si užije jak dlouhou procházku v jakémkoliv počasí, tak psí sporty.

Přes svoji velikost se hodí k chovu v bytě, protože blízkost jeho rodiny je pro něj velmi důležitá. Ačkoliv se jedná o aktivního psa, tak zdraví nemá zrovna nejpevnější. Velmi časté jsou u něj problémy pohybového aparátu, a to hlavně dysplazie kyčelního kloubu. Majitelé musí rovněž myslet na riziko torze žaludku, a přizpůsobit tomu režim krmení a aktivit psa, ani přes veškerou snahu se ale nemusí podařit torzi zabránit.

Irský vlkodav

Tento dobromyslný obr sice vzbuzuje svými rozměry respekt, ale jedná se o naprosto mírného, oddaného společníka, který bude velmi dobře vycházet i s dětmi, jinými psy či domácími mazlíčky.

Bohužel ho rovněž trápí řada zdravotních problémů, mezi nejčastější a nejzávažnější patří nebezpečná torze žaludku, která bez rychlého chirurgického zákroku vede k úmrtí psa, dále dysplazie kloubů, což je daň za obří velikost, či zvýšený výskyt rakoviny kostí. I při kvalitní péči proto nepočítejte s tím, že vám bude irský vlkodav dělat společníka příliš dlouho, jeho průměrný věk dožití je smutných sedm let.