Jsou plemena, která štěkají vydatně, a naopak plemena, která s tímto projevem šetří. Právě o taková se často zajímají lidé ve městech, protože pes, který je ustavičně slyšet, není v činžovním domě zrovna vítaný. Na druhou stranu, drilovat psa, kterému je časté štěkání vlastní, není moudré ani k psovi citlivé, proto je od přírody tiché plemeno v takové situaci ideálním řešením. Následující výběr zahrnuje bytové mazlíčky i plemena vhodná k lovu a venkovské idyle, které spojuje fakt, že na štěkání si prostě nepotrpí.

Japonský chin

Toto velmi staré plemeno dělalo původně společnost příslušníkům japonského císařského dvora, ale v 2. polovině 19. století se stalo oblíbeným společníkem i evropské a americké smetánky.

Nevelký chundelatý psík většinou černobílé barvy má nekonfliktní a přizpůsobivou povahu, je přítulný a jeho široká tvář s velkýma kulatýma očima přímo vybízí k mazlení. Je tichý a neagresivní, nenáročný na pohyb, zato miluje společnost svého pána.

Italský chrtík

Nejmenší z rodiny chrtů patří k nejstarším společenským plemenům, jehož kořeny sahají až do starého Egypta. Tenhle štíhlý, hravý elegán miluje svého pána a rád se mazlí, zároveň je i bystrý a učenlivý.

Není příliš hlučný, zato má stále lovecký instinkt, jakmile vidí něco rychle se pohybujícího, vyrazí za tím. Je proto nutné dávat dobrý pozor třeba v blízkosti silnice s jedoucími auty. Jinak je teplomilný chrtík nenáročný a svým majitelům se odměňuje veselou povahou.

Bostonský teriér

Toto plemeno vyšlechtěné původně pro psí zápasy, v nichž ale příliš nevynikalo, se později využívalo pro lov hlodavců, ale nakonec se našlo v úloze společníka. Je to inteligentní a bystrý pes s dlouhou pamětí, ale zároveň je hravý a mazlivý.

Jako společenskému plemenu je mu nejlépe v příbytku s jeho majiteli, už kvůli krátké srsti není vhodný pro chov venku, zato je možné chovat jich i víc, protože si rozumí a nejsou dominantní.

Labradorský retrívr

Tento mohutný pes vážící i více než 30 kg byl původně využíván k lovu kachen. Z té doby mu zůstala záliba v plavání, ke kterému je skvěle uzpůsoben, jeho srst nepropouští vodu a mezi prsty má blány, které mu pohyb ve vodě usnadňují.

Kromě toho je ale nesmírně milým, přátelským a společenským psem, který je také velmi inteligentní, učenlivý a ochotně plní všechny úkoly. Právě díky snadnému výcviku a přátelské povaze se využívá i jako asistenční pes.

Bloodhound

Tento lovecký pes s vynikajícím čichem není vhodný do bytu, je to plemeno náročné na pohyb, a proto ocení spíš zahradu, přesto vyžaduje i každodenní procházky.

Zároveň je klidný a rozvážný, miluje svou rodinu, má výborný vztah k dětem a rád si s nimi hraje. Vzhledem ke své mírné povaze je mu dobře i chovanému ve smečce.