Mastif

Tento psí obr vážící i přes 80 kg budí respekt už svým vzhledem, který si zachoval prakticky nezměněný po stovky let. Mohutné tělo a hlava s černou maskou rozhodně nevzbuzují představu něžného mazlíčka, zvlášť když mastify provází pověst krvelačných hlídačů, kteří pod rouškou tmy nemilosrdně likvidují každého, kdo jim přijde do cesty.

Byli to ostatně právě oni, kdo se stal předlohou slavného Psa baskervillského. Realita je ale poněkud jiná. Mastifové skutečně jsou skvělí hlídači, ale zároveň i mírumilovní psi s dobrým srdcem, kteří milují svoji rodinu a doslova si užívají její blízkost.

Aljašský malamut

Velký a silný pes s hustým kožichem pochází z drsného severu, kde vládnou tvrdé podmínky a přežijí jen nejsilnější. Povahově bychom proto očekávali nemilosrdné a chladnokrevně uvažující zvíře, jehož jediným cílem je přežít v mrazivých končinách.

Tito divoce vypadající houževnatí psi jsou ale ve skutečnosti přátelští, a to nejen k lidem, ale i jiným psům. V přítomnosti drůbeže a jiných menších zvířat se sice může jejich lovecký instinkt projevovat víc, než je zdrávo, ale své rodině jsou oddanými společníky a energickými parťáky při nejrůznějších venkovních aktivitách. Jsou velmi tolerantní a trpěliví i k dětem, které navíc v zimě s chutí povozí na saních.

Leonberger

Tento majestátní obří pes s hustou srstí vytvářející lví hřívu působí dojmem skutečného predátora, kterému se každý raději uctivě klidí z cesty. Navzdory svému respekt budícímu vzhledu se ale jedná o mírumilovné, výborně ovladatelné a citlivé plemeno, jehož příslušníci velmi rádi spolupracují se svým pánem a agrese vůči lidem i jiným zvířatům je jim cizí.

Svou rodinu včetně dětí prostě milují a velmi špatně snášejí odloučení od ní. Zábavu a aktivity se svými pány si naopak užívají se skutečnou chutí, pozornost své rodině oplácejí nekonečnou láskou a oddaností a v případě nebezpečí by ji bez váhání bránili s nasazením všech sil.

Chodský pes

Příslušníci tohoto českého národního plemene, jehož kořeny sahají až do 13. století, vzhledově trochu připomínají německé ovčáky. Nedisponují ani tak dechberoucími rozměry, zato působí dojmem skutečně ostrých psů, kteří neznají bratra.

A tomu odpovídá i jejich historie – tito odolní psi pomáhali svým pánům, hrdým Chodům, strážit pohraničí a také plnili úlohy pasteveckých i loveckých psů. Později došlo k úpadku tohoto plemene, které bylo naštěstí v 80. letech 20. století regenerováno. Dnešní chodští psi si stále zachovávají temperament a sebevědomí svých předchůdců, ale zároveň jsou velmi dobře ovladatelní a oddaní své rodině, milují děti a jsou vůči nim velmi tolerantní a trpěliví.

Irský vlkodav

Název tohoto plemene vzbuzuje úzkostné stažení hrdla, zvlášť když člověk na tyto velikány s drsnou srstí pohlédne. V kontrastu s poněkud děsivým vzhledem a minulostí obávaného lovce vlků se dnes jedná o neagresivního, nekonfliktního, klidného a citlivého psa, který se chová velmi hezky a jemně i k dětem.

Rodině je oddaným společníkem a procházky a nejrůznější aktivity se svými lidmi prostě miluje. Zároveň, pokud by se jeho milovaní páníčci ocitli v nebezpečí, umí vlkodav ukázat svou sílu a odvahu. Největší nevýhodou tohoto ježatého kamaráda tedy je jeho často chatrné zdraví, kvůli kterému musí majitelé počítat s kratší dobou společného života.

Zdroje: cs.wikipedia.org, vse-pro-zviratka.cz/aljassky-malamut

vse-pro-zviratka.cz/leonberger, vse-pro-zviratka.cz/chodsky-pes

vse-pro-zviratka.cz/irsky-vlkodav