Ke psům, kterým to trvá o poznání déle, než doopravdy dospějí, patří boxeři, dalmatini, bíglové, zlatí a labradorští retrívři, bernardýni, jorkšíři, angličtí buldoci a papilloni.

1. Anglický buldok

Buldoci milují společnost lidí a za dlouhou dobu prošli velmi značnou proměnou, stali se skvělými domácími mazlíčky, kteří mají ke svým lidem silný vztah a jsou jim velmi oddaní. Jsou to psi velmi tolerantní, hraví a milují stejně tak společnost jiných psů jako společnost dětí. Patří k mimořádně inteligentním plemenům. Povahově jsou klidní, něžní, ale mohou být i tvrdohlaví. Tito sympatičtí cvalíci na krátkých nohách si hrají rádi, i když jejich tělesná konstituce jim neumožňuje dlouhý nebo namáhavý pohyb.

2. Bernardýn

Obří plemeno svatobernardských psů má štěňata, kterým trvá od dvou do tří let, než psychicky i fyzicky dorostou do podoby dospělého bernardýna. Pořídíte-li si tohoto čtyřnohého společníka, máte záruku, že budete mít doma štěně déle, než kdybyste si pořídili štěně jiného plemene.

3. Boxer

Boxeři bývají označováni za klauny psího světa, a tak se s nimi budete dobře bavit po celý jejich život. Jsou nabití energií a touží si hrát celé dny, je s nimi legrace a zábava každý den. Velmi jim totiž záleží na tom, aby svého pána potěšili. Jejich charakteristické rysy jako hravost a energičnost jim zůstávají až do stáří.

4. Bígl

Bíglové jsou veselí, čilí a hraví psi. Někdy s nimi může být potíž při výcviku. Rádi následují nejrůznější zajímavé pachy a méně raději už poslouchají pokyny svého pána. Je jim vlastní jistý stupeň tvrdohlavosti, ale určitě vám všechno vynahradí díky svým převažujícím dobrým vlastnostem.

5. Dalmatin

Podobně to mají s hravostí a tvrdohlavostí také dalmatini, tak půl na půl. Bez dobrého výcviku může nastat problém s jejich hravostí a zvídavostí. Jsou to dvě vlastnosti, které dalmatiny dlouho udržují v hravém věku. Dobrý výcvik je u nich proto podmínkou.

6. Jorkšír

Jorkšírům snadno uvěříme jejich hravost už kvůli jejich fyzické konstituci. Ta odpovídá po celý jejich život velikosti hraček. S jorkšírem máte zkrátka jistotu, že se váš pes bude nejen chovat, ale i vypadat jako hravé štěně.

7. Labradorský retrívr

Poslušnost, hbitost a láska k svým lidem společně s hravostí a dobrou náladou činí z těchto psů nadmíru oblíbené plemeno. Často se tito psi pořizují do rodin s dětmi, a tak je třeba labradory dobře vycvičit. Svou vahou a častým sklonem vítat své členy smečky jsou schopni porazit dospělého, natož dítě. Velkou částí své osobnosti zůstávají štěňaty po celý život. Jsou milí a neagresivní, a proto jsou tak oblíbenými společníky nás lidí. Nezklamou ani jako přátelé dalších psů v rodině.

8. Papilon

Toto poněkud nedoceněné plemeno psů má v povaze dokonalé společenské chování. To je ale důvod, proč se papiloni necítí dobře, jsou-li osamoceni. Neradi bývají dlouho bez své rodiny. Jsou to takoví malí závisláci. Zároveň jsou velmi přítulní, hraví a aktivní, takže si s nimi užijí spoustu zábavy nejen dospělí, ale i děti.

9. Zlatý retrívr

Zlatí retrívři jsou psi jedinečných kvalit. Patří mezi nejinteligentnější plemena a zároveň zůstávají mezi nejvšestrannějšími psy a snadno vycvičitelnými plemeny. Tito psi milují zábavné aktivity, které mohou vykonávat společně se svým pánem. Mohou trpět projevy úzkosti z odloučení od svého pána, i v tomto se chovají poněkud více „dětsky“.

Někteří chovatelé řadí mezi hravá plemena i molossoidní bullmastify. Tomuto plemeni trvá přes dva roky, než plně dospěje. Ovšem vzhledem k jejich fyzické síle a konstituci je nutné, aby byli dobře vychováni a vycvičeni. Vzhledem k 60 kilogramům, do kterých v dospělosti dorostou, nikdo nechce být takovým kolosem sražen k zemi při hře na honěnou nebo přetahovanou.