Australský honácký pes

Tento středně velký atletický pes s nezaměnitelnou skvrnitou srstí ve své původní vlasti pomáhal svým pánům při nahánění stád dobytka. Dodnes se jedná o velmi inteligentní a učenlivé zvíře, které je zároveň schopné i samostatné práce a úsudku. Je také velmi odolný, s přehledem zvládal vysoké teploty v nehostinném australském vnitrozemí, ale nezaskočí ho ani naše zima. Pro svou potřebu prostoru a pohybu to ale není pes vhodný do bytu, dům se zahradou je pro něj mnohem lepší variantou. Australský honák ho za odměnu svědomitě ohlídá. I tak je ale nutné věnovat mu dostatek pozornosti a umožnit mu společnými aktivitami vybít jeho nekonečnou energii.

Bobtail

Plemeno známé také jako staroanglický ovčák sloužilo původně ve své britské domovině jako pastevecké, dnes už se ale jeho příslušníci s lehkostí přeorientovali do role milého a nekonfliktního společníka. Tento dobromyslný obr s dlouhou hustou srstí, u nás předobraz oblíbeného Maxipsa Fíka, vychází dobře s lidmi i jinými zvířaty, je veselý a hravý. Protože už se mezi jeho aktivity neřadí hlídání stád ovcí, s chutí se vrhne třeba do psích sportů. Neznamená to ale, že by neměl žádné nároky. Vzhledem ke své velikosti a husté srsti potřebuje prostor a špatně snáší horko, takže byt v sluncem rozpálené městské zástavbě pro něj rozhodně není. Na zahradě bude mnohem spokojenější. I tak ale potřebuje dostatečný kontakt se svým pánem, kterému se za pozornost odvděčí oddaností, láskou a ochotou spolupracovat.

Karelský medvědí pes

Odolný a rychlý lovec z rusko-finského pomezí vyniká mnoha skvělými vlastnostmi – je velmi inteligentní, samostatný, má vynikající orientační smysl a je také skvělý hlídač. Zároveň miluje svoji rodinu, svého pána bude chránit bez váhání a s nasazením veškerých sil. Přesto má svá specifika, která by mohla nezkušeného majitele zaskočit – tento černobílý huňatý krasavec s bystrostí špice rozhodně neudělá okamžitě vše, co po něm chcete, je také poměrně dominantní a jeho lovecký instinkt je stále velice silný. Patří proto do zkušených rukou. Co se týče ubytování, „karelák“ rozhodně není bytový pes, v bytě by opravdu trpěl, zahrada je pro něj jediná možnost. I tak ale potřebuje spoustu aktivit a činností, aby byl skutečně spokojený.

Malamut

Tento typicky vybarvený nádherný seveřan byl již před staletími věrným doprovodem Inuitů, kterým pomáhal lovit a tahat saně. Pro nepříznivé podmínky je vybaven hustou kožešinou a velkou odolností, je zdravý a nepřešlechtěný. Ačkoliv jeho poněkud divoký vzhled připomínající vlka evokuje nespoutanou povahu, ve skutečnosti je malamut docela tiché, přátelské a mírumilovné zvíře, které nemá problém ani s malými dětmi a jinými psy. Energie ale má na rozdávání, hodí se proto pro aktivní majitele, ochotné a schopné mu potřebné vyžití poskytnout. Stejně tak potřebuje dům se zahradou, dostatkem prostoru a stínu, v zimě vytápěný a v létě sluncem vyhřátý městský byt rozhodně není pro něj.

Bernský salašnický pes

Tento švýcarský fešák sice byl původně pracovní pes, ale bude i výborným společníkem pro aktivní rodinu. Má skvělou povahu, díky níž není těžké s ním vyjít – je velmi inteligentní, přirozeně poslušný, není agresivní, naopak je klidný a vytrvalý. Díky jeho hustému kožichu pro něj není problém ani zima, nebo dokonce sníh. Dlouho si uchovává hravost a přítomnost svého pána nejen miluje, ale přímo vyžaduje, užije si s ním jakoukoliv aktivitu, neodradí ho ani dlouhé túry, naopak. Co mu však opravdu nesvědčí, je samota a život v bytě, potřebuje sice hodně pozornosti, ale stísněné prostory bytu pro něj nejsou. Na zahradě s dostatkem prostoru a stinných zákoutí s co nejčastějším kontaktem se svým pánem bude „berňák“ nejšťastnější.

Zdroje:

https://yourdogadvisor.com/

www.pesweb.cz,

pes-portal.sk,