Výběr psa k dětem s handicapem neuspěchejte

Mysleme na to, že naše dítě společně se svým čtyřnohým přítelem urazí dlouhou společnou cestu. Tomu by náš výběr psa měl odpovídat. Jako správní, pozorní a informovaní rodiče si musíme uvědomit, že jen fyzicky i psychicky dokonale zdravý pes je zárukou toho, že bude chránit slabšího jedince, tak jak je to zakořeněné v jeho vrozeném kodexu chování. V tomto směru nesmíme mít o zdraví psa, který má být společníkem našeho dítěte, žádné pochybnosti. Psi, kteří nejsou psychicky v pořádku anebo mají nějaký fyzický handicap, mohou dětem ublížit. Představují pro děti velmi reálné nebezpečí. Takové nepředvídatelné komplikace mohou způsobovat například psi z množíren. Ti nejsou na společnost člověka zvyklí, nejsou dostatečně socializovaní a v 99 % ani zdraví.

Co přináší partnerství psa a dítěte

Přítomnost psa - domácího mazlíčka může být zvlášť vítána u dětí, které jsou postižené, nemocné, nebo třeba jen neklidné, či se v životě utkávají s jiným problémem. Psi pro ně znamenají nebývalou morální oporu. Děti se jim svěřují se svými potížemi, aniž by od nich očekávali odpověď, očekávají jen to, že prostě budou po jejich boku, když je budou děti potřebovat. Takové partnerství v mnoha případech představuje rychlejší uzdravení dítěte, nebo zmírnění jeho psychických či jiných obtíží. Psi děti povzbuzují, hrají si s nimi, běhají a dovádějí, a tak dětem pomáhají překonat těžké chvíle, izolaci, problémy a vylepšují jejich náladu.

Děti získávají cenné zkušenosti

Kromě toho poskytuje společně strávený čas se psem dětem cenné zkušenosti. Plaché a nekomunikativní děti se lépe seznamují s jinými tvory, bázlivé děti se učí důvěřovat a děti, které se nedokážou chovat spontánně, to jejich pes jistě velmi brzy naučí. U neklidných a roztěkaných dětí dokážu psi velmi rychle navodit pocit zklidnění třeba jen tím, že se nechají dlouze hladit. Pokud je třeba více socializovat dítě, vodit ho mezi ostatní děti, je ideální dopřát mu přitom psí společnost. Ve dvou se všechno lépe táhne.

Vždy je nutné dodržovat jisté zásady

Především je třeba psa dobře socializovat, pravidelně kontrolovat jeho zdravotní stav, absolvovat s ním povinné očkování, ale i doporučované odčervování. Důležité je rovněž dbát na dobrou hygienu, naučit dítě, že po hře se psem má vždy následovat umytí rukou. A je rozhodně nutné naučit dítě, jak se má ke psu chovat a také to, kdy je čas na hraní a kdy na odpočinek anebo spánek. Psa musíme zvykat na příchod dítěte do rodiny. Nesmíme dovolit, aby získal pocit, že se v rodině stal vetřelcem poté, co na svět přišlo dítě.

Z kterých plemen je vhodné vybírat

  • Boxer zvládne i divoké a neklidné děti.
  • Labernese – psí plemeno speciálně křížené na pomoc autistickým dětem.
  • Pekinéz je naprosto oddaný svým lidem.
  • Labradorský retrívr - aktivní a zároveň velmi společenské plemeno. Hodí se zvlášť dobře k větším dětem.
  • Francouzský buldoček – hravý a oddaný pes. Ideální pro rodiny, které bydlí v bytech.
  • Bostonský teriér – jemný a mírný pes, který si za všech okolností získá srdce vaše i vašeho dítěte.
  • Bernardýn - velmi klidné plemeno velkého vzrůstu, které je navíc extrémně klidné. Dokáže uklidnit svým chováním i povahou.
  • Mops - je doporučován jako psí společník i pro velmi malé děti. Zábavný jemný společník i perfektní psí chůva.
  • Corgi - velmi aktivní a inteligentní psi, kteří dokážou udržet krok i s hyperaktivním dítětem. Milují hraní si s dětmi i dospělými. Nepohrdnou ani společnými procházkami.
  • Pudl - inteligentní a aktivní pes. Děti jej mnohou snadno naučit různým kouskům. Vhodné jsou všechny velikosti pudlů.
  • Zlatý retrívr - velmi přátelské plemeno, extrémně dobře socializované.
  • Novofundlandský pes – mimořádně něžné plemeno velkého vzrůstu čekající na jakýkoli kontakt se svým majitelem, zvláště na jeho pohlazení. Plemeno vhodné pro rodiny s dětmi, které žijí v domech a mají dobrý přístup k vodě.

K neklidným dětem jsou také vynikající plemena, která bývají označována jako Laps dog (z angličtiny). Říká se tak psům, kteří velikostně a povahově odpovídají tomu, že rádi leží svému pánovi v náručí, nebo na klíně a nechají se dlouho hladit a upravovat srst. K těmto plemenům řadíme: maltézké psíky, havanské psíky, pomeraniany, bišonky, Shi-tzu, tibetské španěly, King Charles španěly a japonské chiny.

S výběrem psa si nechejte poradit

Dobré je si rovněž uvědomit, že mezi jednotlivými psy téhož plemene můžeme najít velmi rozdílné psí osobnosti. Proto je důležité zvažovat i toto kritérium pro výběr psa vhodného pro vaše dítě, které má určité speciální požadavky. Uvažujete-li o psu pro své dítě, které má zcela specifický druh onemocnění nebo poruchy, kontaktujte například organizaci Helppes. Jejich dlouholetá práce přináší skvělé výsledky, vychovávají a cvičí psy, kteří u nich absolvují speciální výcvik a po něm jsou předávány do rodin, kde mohou pomáhat dětem s ADHD, diabetem, autismem, epilepsií nebo jinými onemocněními a poruchy. Mohou vám rovněž zajistit výcvik psa pro naprosto ojedinělé případy poruch a dle konkrétních potřeb rodiny a dětí. Pořádají také společné výcvikové kurzy psů a jejich pánů.