Hodnota psů a jejich vlivu na člověka je nevyčíslitelná. Bez psů bychom měli jednotvárný život. Naše partnerství s nimi nám nejspíš umožnilo přežít celé věky, už od dob neandrtálců. I v moderní době psi poskytují našim životům další rozměr, například tehdy, když nám pomáhají zvládat nepřízeň osudu a bojovat s nemocemi.

Emoční podpora i zdroj zábavy

Svou bezpodmínečnou lásku a společnost psi prokazují všem, zdravým i nemocným lidem. Všichni si s nimi užíváme spoustu zábavy, ale zvlášt pro nemocné osoby jsou psi pravým pokladem. Pro mnohé lidi představují psi pomocnou ruku při zvládání každodenního života.

Pomáhají například neslyšícím majitelům, také fungují jako emoční podpora při zkratových záchvatech paniky a někteří psi jsou dokonce vycvičeni, aby se stali záchranáři při ohrožení života. Dokážou také zachytit výkyvy hladiny cukru u diabetiků. Dnes se ale zaměříme na způsoby, kterými mohou psi pomoci lidem s poruchou autistického spektra.

Společný jmenovatel - rituály a zvyky

Psi a autisté mají jedno společné, milují rituály a zaběhnuté zvyky. Pokud dojde k jejich narušení, zvládnou to však psi mnohem lépe než lidé. A právě v takové momenty je dobré, když mají u sebe parťáka, který jim pomůže překonat paniku a strach a opět je uklidnit. Navíc pro autisty je mnohem snazší navázat vztah plný lásky a důvěry se psem než s člověkem.

Mazlíček nebo terapeut?

Výzkumy v této oblasti dokazují, že psi mohou být pro autistické děti neuvěřitelnými společníky. Někteří psi jsou navíc schopni poskytovat jim i specifické služby, které těmto dětem zlepšují jejich život.

Čtyřnozí společníci se tak z role mazlíčků dostávají do role terapeutů. Která plemena však zvážit v případě, že byste chtěli zlepšit život autistických dětí?

Vhodnější jsou velká plemena psů

Pro tento úkol jsou pravděpodobněji vhodnější velká plemena. Dávají dětem lepší příležitost k přitulení a objetí a navíc jsou takoví psi mnohem odolnější vůči různému popichování ze strany dětí. Navíc velcí psi spolehlivě poskytnou lepší pocit bezpečí, což je pro tyto děti zásadní.

1. Labradorský retrívr – snadno se trénuje a rád dělá svému pánovi radost.

2. Zlatý retrívr - jsou to jemné a všestranně úžasné psí bytosti. Skvěle dokážou u dětí i dospělých snižovat stupeň úzkosti. Navíc jsou snadno trénovatelní.

3. Pudl – neuvěřitelně chytří psi, o nichž se tvrdí, že jsou hypoalergenní. Jsou svému pánu oddaní a loajální.

4. Labradoodle a goldendoodle – jsou také skvělou volbou, neboť byli speciálně vyšlechtěni za účelem stát se pomocníky nás lidí. Mají v sobě kombinaci těch nejlepších vlastností plemen, z nichž pocházejí.

5. Bobtail - staroanglický ovčák – tito psi jsou velmi rodinně zaměření. Celkově patří mezi málo náročná plemena. Vždy jsou připraveni si hrát a zároveň své nejbližší ochraňovat.

6. Bígl – nemusí být ideálním psem pro všechny děti s poruchami autistického spektra, ale alespoň někteří z nich se mohou stát těmi, koho jiné děti a jejich rodiny opravdu potřebují. Zřídkakdy někoho zastrašují a navíc jsou mimořádně přátelští. Rádi a často však štěkají.

7. Bernský salašnický pes (BSP) – miluje děti, je jemný, inteligentní a díky své velikosti je pro autistické děti obzvlášť užitečný. Snadno se trénuje a chce dělat svým lidem radost.

8. Boxer – jedná se o milé, hravé, trpělivé a milující psy. Také trpělivost patří k jejich nejlepším vlastnostem, a právě z tohoto důvodu jsou pro povahu autistických dětí jedním z nejlepších plemen.

9. Bulteriér – je s podivem, že právě toto plemeno je jedním z těch, která nejčastěji vykazují podezření na psí autismus. Psi jsou to všeobecně velmi chytří, laskaví a snadno se cvičí. Se svou smečkou vycházejí dobře.

Mezi další plemena skvělá pro děti s poruchou autistického spektra patří také: německá doga, novofundlandský pes, rotvajler a pitbull.

Spolupracujte s profesionály při výběru psa

Hledáte-li psa, který má být užitečným pomocníkem a skvělým společníkem vašemu dítěti autistovi, nesoustřeďujte se jen na konkrétní plemeno, ale spolupracujte také s profesionálními cvičiteli psů. Jen tak docílíte toho, že vyberete opravdu spolehlivého psa, který zároveň dobře zapadne do vaší rodiny. Nemusíte zavrhnout ani psy - křížence. I oni mohou být skvělými pomocníky autistických dětí.

Jaké úkoly očekávat od psa užitečného pro děti s poruchou autistického spektra (PAS)?

Vzhledem k tomu, že u těchto dětí se jedná o narušení vývoje sociálních a komunikačních schopností, pes pomáhá především překonávat frustraci a doprovázet dítě všude, kam je to možné. Takový pes má umět navodit klid v situacích, kdy dítě bloudí nebo zasáhnout v případě sebepoškozování a vstoupit mezi dítě a zdroj újmy. V neposlední řadě je také důležité, aby pes dokázal zmírnit úzkost, pokud u dítěte dojde ke zhroucení. Je tedy pochopitelné, že psi, kteří zvládnou tyto těžké úkoly, musejí být nejdřívě řádně a profesionálně vycvičeni k jejich plnění. Pro tento účel se tak logicky stávají nejvhodnějšími psi služební anebo psi emočně podpůrní. Namísto servisních psů, tak mají za úkol kromě provádění konkrétních úkolů sloužit i jako podpora při frustraci nebo úzkosti.