kdog.institut-curie.org/page/kdog-clinical-study, kdog.institut-curie.org/page/kdogs-story, dogsmagazin.cz,

Psi mají čich 100 000 až 1 milionkrát citlivější než lidé. To pozná každý majitel ušatého kamaráda a uvědomovala si to i zdravotní sestra Isabelle Fromantin. Když se v rámci svého výzkumu zabývala otázkou, proč rány zapáchají, napadlo jí, zda existuje detektor, který dokáže rozpoznat těkavé organické sloučeniny neboli VOC (volatile organic compound), jež se tvoří v rakovinotvorných nádorech, a které my necítíme.

Belgický ovčák

V rámci psaní své diplomové práce založila skupinu KDOG pro detekci rakoviny a získala své první psy. Belgické ovčáky Thora a Nykiose, kteří začali trénovat v psím centru. Belgický ovčák neboli Malinois, familiárně zvaný též, malina postupně vytlačuje z předních příček oblíbeného německého ovčáka. „Maliňák" je mrštný, temperamentní, skvěle se učí a má perfektní čich. Je proslulý tím, že neodvádí poloviční práci a bývá ve střehu ve dne i v noci. Je také vynikajícím spolupracovníkem a má velkou výdrž, proto si toto plemeno pro svůj projekt Isabelle zvolila. Po dobu 6 měsíců cvičili Thor a Nykios čichovou paměť a výsledky byly více než povzbudivé. V prvním kole testů měli psi úspěšnost 90,3 %.

Detekce rakoviny pomoci psů

Výzkum se prováděl tak, že si sledované ženy přes noc přiložily obvaz na každý z prsu, aby absorboval pot. Poté je poslaly v obálce do centra pro psy. Obvazy se umístily do krabice s velkým kuželem, do něhož mohli psi strčit nos. Chlupáčům bylo předloženo 31 obvazů ať už od pacientek nebo od žen, které rakovinou netrpí. Zkouška byla 2x opakována, takže Thor a Nykios provedli celkem 62 analýz. V prvním kole poznali 28 obvazů, v druhém se nespletli ani jednou.

Pokračování studie

Od roku 2020 se provádí rozsáhlejší klinická studie, do níž jsou zainteresovaní nejen psi, ale především ověřená lékařská komunita. Ta věří, že levná, neinvazivní a jednoduchá metoda detekce rakoviny pomocí psů by mohla pomoci především chudším zemím, které nemají peníze na mamografy.

Zdroj: