Uši jsou nejen důležitým smyslovým orgánem všech psů, ale také charakteristický znak každého plemene. Psi nás předčí v mnohých směrech, jedním z nich jsou i anatomické vlastnosti jejich sluchových orgánů, další třeba vnímání vibrací. Lidské ucho může vnímat vlnění maximálně do frekvence 20 tisíc Hz, ovšem psí sluch, ten zvládne i dvojnásobek.

Srovnání lidského sluchu se psím

Psi a lidé se mohou snadno srovnávat, co se týče citlivosti na zvuky o frekvenci 2 000 až 65 Hz. Vůči zvukům o frekvenci 3 000 až 12 000 Hz jsou psi mnohem vnímavější než lidé. Při frekvenci nad 12 000 Hz je lidský sluch ve srovnání s psím sluchem naprosto nedostatečný.

Kteří psi slyší lépe než ostatní

Psi se vztyčenýma ušima mají lepší sluch, než ostatní psi. Své uši využívají jako jakýsi radar pro lokalizaci zvuku. V České republice je zakázáno kupírovat psům uši, a tak se můžeme běžně setkávat s plemeny, jejichž tvar a uložení uší i jejich velikost je opravdu různorodá. Ovšem i mezi plemeny s lalokovitýma, převislýma, klopenýma nebo srdcovitýma ušima se najdou taková, která mají vynikající sluch.

Střední knírač

Psi plemene střední knírač mají uši přirozeně klopené, trojúhelníkové, nebo špičkami přilehlé k lícím. Jsou to psi velmi inteligentní. A protože se dají dobře vycvičit, setkáváme se s nimi nejen jako s mazlíčky, ale i jako s pracovními psy, kteří zastanou práci lavinových, asistenčních, obranářských nebo policejních psů.

Francouzský buldoček

Tito oblíbení psi mají uši se zaoblenou špičkou neboli tupé uši. V podstatě se jedná o uši vzpřímeného typu. Buldočci jsou velmi družní, společenští a doslova jsou to mazlíci typy.

Čivava

Většina čivav má uši netopýří. Ty mají postavení směrem nahoru a zároveň jsou ve srovnání s hlavou psa dosti velké. O čivavách je známo, že se obvykle fixují na jednoho majitele. Jsou to klasičtí bytoví psi.

Americký eskymácký pes

Podle posledních průzkumů jsou nejen díky své ostražitosti, ale hlavně díky vysoké citlivosti na zvuky jakéhokoli druhu za vynikající hlídací psy považováni američtí eskymáčtí psi. Předky tohoto plemene byli němečtí špicové.

Norský elkhound

Možná jste se setkali spíše s označením norský losí pes. Tito psi disponují mimořádnou odvahou. Nebojácně stráží své pastýře a lovce před vlky, medvědy a losy. Vyžadují pravidelnou péči o srst, jelikož poměrně dost línají. Jsou to velmi aktivní psi, kteří se nesmíří s nějakým povalováním a nicneděláním. I když se jedná o obecně zdravé plemeno, mohou se občas vyskytnout jedinci se slabým zrakem nebo ortopedickými problémy. Jejich slabými místy jsou oči, kyčle a kolena. Sluch však mají naprosto jedinečný.

Další plemena, která nic nepřeslechnou

Mezi další hlídací psy s vynikajícím sluchem se řadí také pinčové, čiperky, bostonští teriéři a miniaturní knírači a němečtí ovčáci. Všechna tato plemena mají poměrně velké uši, stále napnuté, aby jim nic neuniklo. Jejich uši fungují jako skvělé receptory přijímající i ten nejslabší zvuk. Zaslechnou například i padající špendlík.

Skvěle slyšící plemena s dlouhýma ušima

Do této skupiny skvělým sluchem vybavených psů, kterým příroda nadělila do genetické výbavy dlouhé visící uši, patří irští setři, erdelteriéři, pekinézové a plemeno Lhasa Apso. Erdelteriéři se původně specializovali na lov vyder. Psi plemene Lhasa Apso mají sice uši sotva viditelné pod dlouhou a zároveň jemnou srstí, která vyžaduje pravidelnou úpravu, ale na kvalitě toho, co slyší, jim to nijak neubírá. Uši mají zavěšené a rovněž bohatě osrstěné. Irští setři jsou velmi oblíbení elegantní lovečtí psi, kteří mají za úkol při lovu označit svému pánovi místo, kde se nachází kořist. Známe je jako stavěcí psy z anglického výrazu to set.