Nebyla by to bláznivá Kalifornie, aby nepřišla s poněkud netradičním konceptem. V něm nevítězí ten nejkrásnější soutěžící, ale naopak ten nejbizarnější, nejneobvyklejší, řekněme si to na rovinu –nejošklivější. Soutěž se také hrdě nazývá „World’s Ugliest Dog Contest“, tedy soutěž o nejošklivějšího psa na světě. Neobvyklé klání se koná od roku 1988 v kalifornské Petalumě, nedaleko San Franciska. A kromě zábavy, slávy, pamětní trofeje a finanční odměny pro vítěze má soutěž i bohulibý účel – mnoho soutěžících je volných k adopci a soutěž k nim přitahuje pozornost a tím zvyšuje šanci, že se ocitnou v milující náruči.

Na soutěž se sjíždějí účastníci z celých Spojených států i zahraničí a není snadné v záplavě jedinečných „příšerek“, které jsou tak ošklivé, až jsou krásné, vybrat tu nej. V loňském roce se soutěž kvůli epidemii koronaviru nemohla konat, ale doufejme, že letos už do její historie přibude další psík skutečně unikátního vzhledu. Šanci mají všichni, kříženci i čistokrevní, kteří se ale poněkud vymkli svému obvyklému standardu. Čím víc, tím v soutěži lépe, hodnotí se totiž neobvyklé rysy, přirozená ošklivost, ale i charakter. Zatím se podívejme na některé z vítězů minulých ročníků, z kterých doslova oči přecházejí.

Vítěz roku 2012 byl již ostříleným soutěžícím, kromě vítězství v Petalumě si připsal o sedm let dříve i titul nejošklivějšího psa Británie. Čínský chocholatý pes Mugly byl jedním z mnoha soutěžících z řad nahatých plemen. Ovšem se svou tenkou, skvrnitou kůží, korálkovitýma očima a řídkými pokroucenými chloupky, které mu vyrůstaly z křivého čenichu, byl jasným kandidátem na vítěze. Když se porota dozvěděla, že kromě famózního vzhledu pracuje „Ugly Mugly“ jako terapeutický pes v místní nemocnici, konkurence neměla šanci.

Walle, kříženec baseta, bígla a zřejmě i boxera, vzhledově připomínající zavalitého bígla na kraťoučkých nožkách, s mohutnou hrudí a nezvykle širokou tlamou, se pro svoje slavné vítězství, které přetrhlo nadvládu bezsrstých plemen, přikolébal v roce 2013. Čtyřletý Kaliforňan zaujal porotu tím, že „vypadá, jako by byl ve Photoshopu složen z částí několika různých psů a možná i nějakých jiných zvířat“, jak se vyjádřil jeden z porotců Brian Sobel.

Ohromná neapolská mastinka Martha s utrápeným vzhledem a krhavýma očima se z vítězství radovala v roce 2017. Původně živořila v útulku, odkud si ji vzal majitel ve chvíli, kdy již byla téměř slepá. Po několika operacích se jí ale zrak vrátil, takže si mohla svou zaslouženou trofej pěkně prohlédnout.

Fenka anglického buldoka Zsa Zsa oslnila porotu v roce 2018 a suverénně zvítězila. Aby také ne, s jazykem visícím téměř až na zem a vyceněnými spodními zuby byla od počátku horkou favoritkou. Bohužel se ze svého vítězství neradovala dlouho, již o měsíc později její majitelka oznámila, že Zsa Zsa zemřela ve spánku. V devíti letech však na to již měla věk, navíc její nekrolog otiskly i The New York Times.

Zatím posledním vítězem je Scamp the Tramp neboli Toulavý rošťák, který zazářil na červeném koberci v roce 2019. Tento drobný ježatý nalezenec zcela nejasného původu z kalifornské Santa Rosy zaujal nejen svým nevzhledným exteriérem, ale také milou povahou, s kterou dělá pravidelně radost seniorům v místním pečovatelském centru. Ovace pro tohoto vzhledově specifického gentlemana, na kterého jeho panička nedá dopustit, logicky nebraly konce.

Zdroje: svet.sme.sk, www.nytimes.com, www.idnes.cz, www.thedenverchannel.com,
en.wikipedia.org, edition.cnn.com