Kolem plavání psů panuje mnoho mýtů. Tím největším je, že všichni psi umí plavat. Realita je taková, že všichni psi by se ve vodě instinktivně snažili plavat alespoň tzv. čubičku, ale ne všichni by byli úspěšní. Zatímco některá plemena jsou pro vodu stvořená a plavání milují a skvěle ovládají, pro jiná může být kvůli jejich tělesným dispozicím voda smrtící pastí, kde ani nejsilnější pud sebezáchovy nepomůže.

Mezi nejčastější překážky v psích plaveckých dovednostech patří příliš široké hrudníky a krátké nohy, plavání je obrovským problémem i pro brachycefalická plemena, která obtížně dýchají i na souši, natož ve vodě. Ale i dobrý psí plavec může být vodou ohrožen, například v bazénu s kolmými stěnami, bez pozvolného přístupu. „Pes se nedokáže, tak jako člověk, zachytit packou a vylézt. Plave tak dlouho, dokud má sílu, a pak utone,“ varuje veterinář Karel Najman z kliniky AA-Vet hlavně majitele domácích bazénů, aby nepodcenili situaci. Následující vybraná pětice zastupuje ty psy, kteří si s vodou z různých důvodů zrovna netykají.

Baset

Tento pes s charakteristickým smutným výrazem je ve skutečnosti přátelským a kontaktním rodinným společníkem, který si se svými lidmi rád užije dlouhé procházky i domácí lenošení. Není to ale žádný zpohodlnělý domácí inventář se zakrnělými smysly.

Jeho vynikající čich z něj dělá i výborného loveckého psa, ostatně lov byl jeho tradiční úlohou. Pro vodní hrátky je ale tento jinak houževnatý pes kvůli svému zavalitému tělu s krátkýma nohama naprosto nevhodný a při sebevětší snaze plavat prostě nedokáže.

Bernský salašnický pes

Tento pes s výraznou bílou náprsenkou není krásný jen navenek, ale také svou milující, učenlivou a mírumilovnou povahou. Je velmi inteligentní, ale miluje i hry, dovádění a pohyb.

Není to bytový pes, potřebuje prostor a fyzické vyžití, neodradí ho ani zima nebo sníh, na které je vybaven hustým kožichem. Ten mu naopak příliš neslouží v létě, velké teplo mu nesvědčí a radši odpočívá ve stínu. Stejně tak nemusí ani vodu, domácí koupání jen přetrpí a není příliš dobrým plavcem.

Jezevčík

Původně lovecký pes je v současnosti oblíbeným rodinným společníkem hlavně pro svou živou, byť někdy poněkud svébytnou povahu.

Jisté chytračení a svéhlavost ovšem majitelé tomuto roztomilému filutovi rádi odpouštějí, a naopak oceňují jeho veselost, energii a výdrž. Procházky a pohyb si umí opravdu užít, méně pak vodu. Dlouhé tělo s krátkýma nožkama mu plavání zrovna neusnadňuje, mezi plavecké přeborníky se proto jezevčík nemůže řadit.

Anglický buldok

Pes nezaměnitelného vzhledu a velkého charakteru, to je anglický buldok. Přátelský, milující a nekonfliktní, ovšem v případě potřeby se bránit dokáže a potenciálního nepřítele odradí už svým mohutným vzhledem.

Právě jeho typický vzhled je ale příčinou jeho nevelké fyzické zdatnosti. Krátký čumák spolu s mocným hrudníkem a krátkýma nohama mu obecně znemožňují nějaké velké sportovní výkony, na dech náročné plavání je pak pro něj prakticky nereálnou disciplínou.

Čau čau

Příslušníci tohoto velmi starého čínského plemene připomínají huňaté medvídky. Zdání ale klame, povahou to rozhodně nejsou roztomilí plyšáci stvoření k mazlení. Jedná se o velmi ostražitá, uzavřená a nezávislá zvířata, která si rozhodně každého nepustí k tělu.

V případě, že se jim něco opravdu nelíbí, dovedou být i agresivní. Tato kombinace vlastností, spolu se značnou dominancí, z nich činí skvělé hlídače, na druhou stranu nejsou příliš fyzicky zdatní. Ani voda není právě jejich eldorádem, a to hlavně z důvodu hustého a objemného kožichu, který by je v případě nasáknutí táhl ke dnu.

Zdroje: cs.wikipedia.org, vse-pro-zviratka.cz

cs.wikipedia.org, vse-pro-zviratka.cz

cs.wikipedia.org, www.sportovni-kynologie.cz, dvojka.rozhlas.cz