Podíváte-li se na následující vtipné video, nabudete dojmu, že psi snad mají rytmus v krvi. V několika případech jde viditelně o pejsky cvičené, se kterými majitelé obrážejí show a soutěže. Jiní se ale vrtí zcela přirozeně, jak jim hudba káže. Německý ovčák stříhající ušima do rytmu vás zaručeně rozesměje, ve stejné chvíli se ale budete ptát, jak ho to naučili?

Odborníci tvrdí, že ačkoli psi mohou reagovat na hudbu velmi pozitivně, rytmus nejsou schopni cítit ani napodobit. Protože jsou ale velmi připoutáni k lidem, napodobují jejich pohyby, a díky tomu vypadají, jako by se do rytmu strefili.

Zdroj: Youtube

Dogdancing jako koníček pro psa i paničku

Záměrně píšeme "paničku" a nikoli "pána", jelikož se této zajímavé sportovní disciplíně údajně věnují většinou ženy. Abychom ale nikoho nediskriminovali, tanec se psem je samozřejmě otevřen i pánům. Podle zkušených instruktorů se tanečním krokům mohou naučit psi všech plemen, i když je logické, že více legračních kousků nacvičíte s pudlem než s vlkodavem.

Pokud se rozhodnete dogdancingu věnovat, bude lepší začít pod odborným dohledem, abyste věděli, jak při tréninku správně postupovat. Dále už můžete svého mazlíka cvičit sami a třeba i natočit vlastní vtipné video.

Která hudba je vhodná pro psy?

Nezdá se to, ale na výběru hudby záleží. Různé nezávislé vědecké studie potvrdily, že psi nejlépe reagují na hudbu vážnou, přičemž se jim líbí také pop, lehký rock a reggae. Při poslechu těchto žánrů jsou klidnější a klesá jim hladina stresu. Naopak tvrdý rock a heavy metal v nich vzbuzují neklid až úzkostné stavy. Je také důležité, abyste psům nepouštěli hudbu příliš nahlas - jejich sluch je přecijen citlivější než ten lidský a nadměrné decibely je snadno rozruší.

(Zdroje: https://www.mic.com/, https://wagwalking.com/)