Zdroje: zluta-stuzka.webnode.cz, www.blesk.cz

Iniciativa, která má za cíl podpořit citlivé, nemocné či jinak hendikepované psy, k nám dorazila ze Švédska pod názvem Gulahund – Yellow dog. V Čechách je známá pod jménem Žlutá stužka = potřebuji prostor. Takto označení psi vyžadují z nějakého důvodu klid. Pokud tedy uvidíte pejska se žlutou mašlí kolem krku, stužkou, vestičkou, šátkem nebo páskem na vodítku, nepouštějte k němu svého domácího mazlíčka, děti a nepřibližujte se k němu. Na psa rozhodně nesahejte, nemluvte a ani na něj upřeně nekoukejte.

Kdo nosí žlutou stužku

Možná jste i vy majitelé čtyřnohého kamaráda, který není moc společenským typem, bojí se lidí, je starý nebo má zdravotní problémy. Proto pro vás může být každodenní venčení stresem a raději se vyhýbáte místům, která mohou vašeho pejska ještě více zneklidnit. Stužka pomáhá již na dálku v komunikaci s majiteli psů. Ti ví, že se ke žlutě označeným jedincům nemají přibližovat oni ani jejich mazlíci. Stužka, mašle nebo vestička totiž označuje:

Psa se zdravotními problémy

Nemocný psí kamarád může mít špatnou náladu a nabízené pohlazení nemusí ocenit. Může se po vás, vašich dětech nebo po jiném psu tzv. ohnat a nechtěně zranit.

Psa, který se zotavuje po zákroku

V toto případě není vhodné, aby si s ním chtěl hrát jiný pejsek. Mohl by mu totiž způsobit zdravotní komplikace. Pes po operaci může být také unavený nebo agresivní.

Psa, který je hluchý, slepý či starý a potřebuje opatrný přístup

Takto hendikepovaní psi mohou být bázliví a nedůvěřiví. Svého psa byste k nim tedy neměli, bez svolení majitele pouštět.

Bázlivého psa

Strach je přirozený a každý na něj reaguje jinak, často nepředvídatelně. Balónky, hluk či jiné impulsy mohou psa vylekat. Proto označeného psa raději nijak nedrážděte.

Psa ve výcviku, který se potřebuje soustředit

Pes potřebuje vědět, co se smí a co ne. Není nic horšího než rušivý element při výcviku, který může psa zmást.

Nesocializovaného psa, který nereaguje adekvátně k situaci

Možná jste si někdy půjčili pejska z útulku a šli s ním na výlet. Jelikož jste ho ale neznali, nevěděli jste, jak bude reagovat na běžnou situaci na ulici nebo v MHD. I takové psí kamarády a jejich momentální páníčky chrání žlutá mašle.

Nekontaktního psa, který netouží po pozornosti cizích psů či lidí

Někteří psi netouží po kontaktu se svým druhem. Nechtějí si hrát, bojí se a často na veselý impuls reagují podrážděně. Majitelé těchto mazlíčků již mohou předem ukázat, že by se k nim jiný pes neměl raději přibližovat.

Hárající fenu či novou maminku štěňat

Hormony „hážou" s každou fenou. Chraňte ji před dotěrnými nosy jiných psů nebo před šišlavými a nadšenými pohledy, pokud venčíte i štěňata.

Kde stužku sehnat

Žluté označení je vidět na dálku. Proto si kupte stuhu v galanterii a uvažte ji na obojek nebo na vodítko. Obchody se zvířecími potřebami i výrobci krmiv dávají často stužky zdarma k nákupu. Pořídit si můžete i šátky nebo vestičky s nápisy. Kolemjdoucí tak přímo ví, zda se váš pes bojí, nemá se na něj sahat, má zdravotní problémy nebo je volný k adopci.