Kvíz nejběžnější čeští ptáci

Krmítka jsou pro ptáky velmi nápomocná hlavně v zimním období, kdy mají v přírodě jen omezené množství potravy. Pro vás to může naopak znamenat čas kochání a relaxace. Krmítko můžete umístit i přímo k oknu. Problém pak však ptáčkům dělají velké skleněné plochy, které jsou vzdálené od krmítka 3-4 metry. V tomto případě hrozí, že při letu narazí do skla, když se pták vyplaší, a to někdy pro něj nemusí dopadnout dobře.

Vhodná potrava pro ptáčky

Krmit ptáčky můžete dvěma způsoby. Buď jim zakoupíte lojové koule, které stačí zavěsit a po vyzobání veškeré směsi vyměnit, anebo můžete sami směs do krmítka doplňovat. Ptáčci uvítají různé druhy semen, sekané ořechy nebo také sušené či čerstvé ovoce. Směs můžete namíchat rovněž s obilnými zrny, jako je oves, proso nebo pšenice. Do krmítka určitě nedávejte nic soleného ani slazeného.

Krmítka pravidelně čistěte

Málokdo ví, že i o krmítka by se mělo pravidelně pečovat. Různí ptáci se na něm střetávají, což může vést k předání různých nemocí. Někdy se může uvnitř krmítka objevit i trus, který je zapotřebí odklidit. Čištění není nijak složité, chce to pouze kartáč a slabou jarovou vodu.

Poznáte běžné druhy našich ptáků?

U nás se ve volné přírodě vyskytuje něco okolo 400 různých druhů ptáků. Na to, abyste všechny dokázali bez obav rozpoznat, je vyžadováno velmi podrobné studium ptactva. Přesto však na krmítka u lidských domovů létají převážně nejběžnější druhy ptáků, které můžete znát i vy! Zvládli jste je v našem kvízu uhodnout všechny?

Související články

Zdroje: prozeny.cz, idnes.cz, birdlife.cz