Zdroj: www.floranazahrade.cz, hobbyrecepty.cz, psiusmev.cz

Nejjedovatější rostliny pro psy

Začněme těmi nejjedovatějšími. Oblíbené dekorativní pokojové rostliny jako oleandr, difenbachie, tchýnin jazyk nebo kala mohou vážně ublížit jak psům, tak lidem, a měly by být postaveny na místech, kam na ně nedosáhnou děti ani domácí mazlíčci. Myslete na to i v případě, že tyto druhy na léto přesouváte na terasu či balkon.

Filodendrony, monstery a půvabné lilie jsou sice pro člověka jedovaté jen mírně, ale psi po jejich pozření mohou mít vážné zažívací potíže a otoky v ústech, které mohou vést až k zadušení. Nebezpečná je pro pejsky také aloe vera, ačkoli si z ní vyrábíme léčivé krémy. Z dalších jedovatých pokojovek bychom měli jmenovat také brambořík, vánoční hvězdu, tlustici, šplhavici, asparágus, hvězdník a břečťan, který ovšem může na psy číhat také venku, neboť ho často vysazujeme jako ozdobu stinných koutů zahrady.

Pokud váš pejsek rád ryje záhony, určitě jste si zeleninu už něčím oplotili, aby vám nesklidil úrodu ještě před jejím dozráním. Nějakou bariéru byste však měli vymyslet i pro záhony okrasné, protože by se mohl otrávit cibulkami narcisů, tulipánů a hyacintů a na veterinu byste spěchali i v případě, že by rozžvýkal kosatců či krokusů.

Jedovaté okrasné keře

Nebezpečné jedy se skrývají také v okrasných keřích; nedovolte proto svému psovi, aby okusoval buxus, tis, cesmínu nebo rododendron.

Řadu psů naštěstí okrasná zahrada nijak neláká, ale rádi si čas od času vyčistí žaludek několika sousty trávy. Je proto třeba dát pozor, abychom na trávník nepoužívali umělá hnojiva. Asi nemusíme připomínat, že jedy na hlodavce a jiné škůdce jsou se psem na zahradě zapovězeny.

Závažnost reakce psího organismu na rostlinné jedy se nedá odhadnout, protože vždy záleží jak na pozřeném množství, tak na hmotnosti a zdravotním stavu psa. Při sebemenších příznacích otravy je však vždy nutné ihned kontaktovat veterináře - stav se může rychle a nepředvídatelně zhoršovat.

Zahradní a pokojové rostliny jedovaté pro psy podle abecedy:

africká kopřiva, agáve, aloe vera, asparágus, azalka, barvínek, begónie, brambořík, břečťan, buxus, cesmína, cibule, cykas japonský, denivka žlutá, difenbachie, dračinec, eukalyptus, filodendron, fíkovník malolistý, fíkus, hortenzie, hvězdník, hyacint, chryzantéma, jmelí, kala, kosatec, krokus, lilie, lopatkovec, monstera, myrta, nandina domácí, náprstník červený, narcis (cibule), oleandr, pelargonie, plamének, rajče (stonek, listy a nezralé plody), stračka, šplhavice, tabák virginský, tchýnin jazyk, tis, tlustice, tulipán (cibule), trumpetka, vánoční hvězda, vánoční kaktus, vistárie