Šarpej

Šarpej pochází z Číny a na první pohled působí díky sošné konstrukci těla a mnoha kožním převisům, které jsou u štěněte ještě více zřetelné, nemotorně. Opak je pravdou. Umí být aktivní a veselý. Bohužel se hodí do bezdětné rodiny nebo k jednotlivcům. S majitelem ho pojí blízký vztah, ale k ostatním umí být nedůvěřivý a nevychází s nimi v dobrém. Strach je mu cizí a ve skupince je zdrojem potyček. Nepotrpí si na povely, ale po nabytí důvěry je věrným a oddaným společníkem.

Bígl

Bígl je energický a aktivní pes, který potřebuje pohyb. Nezapře v sobě loveckého ducha. Bílá špička ocásku je pro ně typická už od narození, stejně jako svéhlavá a nebojácná povaha. Nenechte se ošálit jeho roztomilým pohledem a držte nad ním od prvního setkání pevnou ruku. Bígl je velice inteligentní, učenlivý a sebevědomý pes, se kterým jde občas o psychologickou válku. Když najdete rovnováhu, bude člověku tím nejlepším parťákem.

Bobtail

Staroanglický ovčák vypadá díky husté srsti a dlouhým chlupům mohutný, skutečnost je ale jiná. Je to rodinný typ s potřebou pravidelného pohybu venku. Charakterové vlastnosti ho předurčovaly ke střežení stáda, dnes jsou z nich veselí společníci se sebevědomím a šarmem ovčáckého psa, který si od svých předků nese smysl pro zodpovědnost a ochranu smečky. Bez jemné a důsledné výchovy nebude šťastný pes ani majitel.

Baset

O patronát na basetem bojuje Francie s Velkou Británií. Jeho vzhled je netradiční – plandavé uši, krátké nohy a dlouhé tělo. V minulosti byl využíván k lovu v hustém porostu a duši pronásledovatele si drží dodnes. Je čilý, obratný a aktivní. „Těžké“ obočí budí dojem smutného psa, ale je to veselé a dobrácké plemeno. Jako hlídač se osvědčí, ale velice dobře si rozumí s dítětem a bez problémů toleruje jiné psy a kočky.

Welsch Corgi Pembroke

Toto psí plemeno, které si zamilovala i sama britská královna Alžběta II., je zařazeno mezi pastevecké druhy, ale velikostí nedosahuje ani poloviny svých kolegů. Zaujmou především velké uši, krátké nohy a dlouhý a široký trup. Postavu nemá atletickou, ale je skvělým a vytrvalým běžcem a dobrým skokanem. Svou rodinu včetně dětí ochraňuje a vyžaduje společně strávený čas a pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. Je inteligentní, učenlivý a hravý, nikdy však agresivní.