Šlechtění a vývojová stádia plemene

Kdo potřeboval psa k určité činnosti, snažil se získat štěně od rodičů, kteří se již v této činnosti osvědčili. Tak vznikala plemena vyznačující se nejen odlišným exteriérem, ale i plemena odlišných charakterových vlastností. Bouřlivý rozvoj biologických věd v 19. století a poznávání zákonů genetiky vnesly do chovu psů určitý řád. Tehdy vznikl pojem čistokrevné plemenitby. Pro jednotlivá plemena se začaly vést plemenné knihy.

Požadavek na vytvoření záchranného vodního psa

Zatímco na širokých ruských stepích vzniklo plemeno barzoj, které bylo schopné dostihnout jakékoli stepní zvíře, ruské vojsko si vyžádalo vytvoření dokonalého záchranného vodního psa. Московский водолаз, známý také jako moskevský retrívr nebo moskevský vodní pes či moskevský potápěč, byl doslova psem vytvořeným na zakázku. Vznikl křížením kavkazských a východoevropských ovčáků s novofundlandským psem, ale genetika si prosadila v tomto případě své, což mělo za následek jeho vyhynutí.

Chovatelská stanice Rudá hvězda

Ruská armáda ovládala Ústřední vojenskou školu pracovních psů (Красная звезда) Rudá hvězda, která zároveň sloužila jako chovatelská stanice. Zde se ve 40. letech 20. století zrodili první moskevští vodní (moskevští říční) psi jako mohutné plemeno s velkou silou, masivní hlavou a velmi hustou srstí nepropouštějící vodu. Zatímco fyzické předpoklady tohoto „genetického experimentu“ odpovídaly požadavkům armády, povahové rysy už nikoli.

Kde se stala chyba

Šlechtitelé předpokládali, že křížená plemena ukážou v moskevském vodním psovi jen to nejlepší, ale opak byl pravdou. Zatímco měl tento pes zachraňovat lidi topící se v hlubokých vodách, vodolaz je napadal, kousal je, útočil na tonoucí a spíše je topil, než aby je zachraňoval. Ačkoli se při plemenitbě předpokládalo, že nově vznikající plemeno si vezme z novofundlandského psa jeho mírnou a spolehlivou povahu pracovitého psa záchranáře a ochotu za jakýchkoli podmínek pracovat spolehlivě i ve vodě - převažovaly u něj vlastnosti typické pro kavkazské pastevecké psy - tvrdohlavost, samostatné rozhodování a problematická povaha. Kavkazani jsou obecně známi tím, že potřebují zkušeného chovatele, který pro ně bude autoritou.

Nařízení ministerstva zemědělství SSSR zastavilo chov

V důsledku nepovedené plemenitby bylo nutné chov tohoto vodního moskevského psa ukončit. Plemeno bylo nezvladatelné i pro námořnictvo. Psi byli agresivní a jejich šlechtění bylo oficiálně zastaveno v roce 1979 na žádost ministerstva zemědělství tehdejšího SSSR. Postupně plemeno zaniklo. Poslední jedince svého druhu bylo možné spatřit v průběhu 80. let minulého století.

Jak toto plemeno vypadalo

Vahou okolo 50 kilogramů se toto plemeno řadilo mezi velká plemena. Psi se dožívali něco mezi 8 – 12 lety a v kohoutku měřili okolo 66 cm. Jejich srst byla černá. Kromě nežádoucího chování se u tohoto plemene objevovaly také obvyklé zdravotní problémy jako u jiných plemen velkého vzrůstu, například dysplazie kyčelního kloubu, obezita a kardiovaskulární problémy atd.

Moskevský vodní pes je, či spíše byl, příkladem toho, že křížením bylo dosaženo neúspěšného pokusu o vytvoření dokonalého záchranného vodního psa.

Zdroj: www.webfordog.cz, ru.wikipedia.org