Nesmíte zapomínat, že slepice potřebují vaší náležitou péči. Podívat se můžete na video, kde je vysvětleno několik zásadních chyb při chovu slepic:

Zdroj: Youtube

Otevřený kurník na noc

Stále se najdou tací, kteří nezavírají slepicím kurník po západu slunce. Je to velmi fatální chyba, jež často bývá osudná pro vaše slípky. V noci je totiž aktivních mnoho predátorů. Ti jsou jak silnější, tak rychlejší, a proto, když se do kurníku vplíží, nemají slepice žádnou šanci.

Zavírání a otevírání kurníku platí také pro ty, které je mají zavřené celé dny uvnitř kurníku. Slepice tak nemají dostatek prostoru a můžou se napadat mezi sebou. Vám by se jistě také nelíbilo, kdybyste celý den byli zavření v malé místnosti s minimem světla a se svým trusem okolo. Proto je důležité mít alespoň malý výběh před kurníkem. Pouštět slepice můžete také na zahradu, kde si smlsnou na zeleném. Pokud tam máte rostliny, které nechcete, aby vám oklovaly, pak slepice na zahradě hlídejte nebo rostliny oploťte.

Stop chemickým jedům

Otravuje vás na zahradě hmyz, plevel či dokonce malí hlodavci? Určitě nesahejte po chemických přípravcích. Slepice si pochutná jak na plevelu, tak i na myši, a pokud tato myš bude mít v těle jed, který ji měl zabít, pak můžete přijít i o vaší slípku. To platí i pro plevel, na který raději používejte nechemické herbicidy.

Vrstevníci pod jednou střechou

Další chybou chovatelů slepic bývá míchání hejna. Jestliže nejsou slepice stejně staré, pak je do jednoho kurníku opravdu nedávejte, jelikož ty starší slepice se budou povyšovat. Začnou mladší klovat, oštipovat a napadat. Pokud si tedy koupíte mladé nosnice, tak je nejdříve od starších oddělte plotem, aby na sebe viděly, ale neměly přímý kontakt. Po čase si na sebe zvyknout a až teprve potom je můžete dát dohromady.

Pozor na parazity

Parazité se vyskytují skoro všude a ani u slepic nejsou výjimkou. Můžou jim způsobit anémii, úbytek hmotnosti, abnormální trus, snížené množství vyprodukovaných vajec a někdy i smrt. Je důležité, abyste své slepice čas od času kontrolovali. Pokud byste našli známky vyskytujících se parazitů, určitě to nenechte jen tak být. Odstranění škůdců je rychlé a jistě to každý zvládne.

Zdroje: slepicar.cz, zivotnastatku.cz, youtube.com