Zdroje: cs.wikipedia.org, primanapady.cz

Nejoblíbenější druhy slepic nosnic

Pokud zakládáte vlastní domácí chov, záleží jen na vás, jaké slepičky se vám líbí a zda toužíte spíš po vejcích nebo je pro vás důležitější zmasilost drůbeže. Druhů vhodných pro chov u nás je velké množství, takže je určitě z čeho vybírat. Slepice určené ke snášení vajec se nazývají nosnice, jsou produktem cíleného šlechtění, aby bylo dosaženo co nejlepší kvality jejich vajec a dostatečné frekvence snášení.

Hybridky jsou směska, ale kvalitní druh slepic

Hybridi nebo lidověji hybridky nejsou čistokrevným plemenem, ale směsicí oblíbenou právě pro jedny z nejlepších vajec. Začínají snášet mezi 20. až 30. týdnem věku a za rok snesou okolo 300 vajec s hnědou skořápkou. To znamená, že snesou vejce skoro každý den. Hybridek je velké množství barevných variant a jsou také odolné.

Leghornky jsou sněhobílé a všude oblíbené

Původně z Toskánska jsou slepice leghornky. Jejich peří i vejce jsou sněhově bílé a jsou to slípky plaché, které ovšem snesou za rok okolo 220 vajec. Vlašky jsou příbuzné leghornek, a proto bývají v zahraničí označovány jako „německý typ leghornek“.

Plymutky jsou oblíbené po celém světě

Plymutky jsou slepice vyšlechtěné v Severní Americe, jsou střední velikosti a kombinované užitnosti. Snášejí dobře, konkrétně až 220 vajec ročně, a jsou také vysoce zmasilé, aby byly vhodné i ke konzumaci. Jsou přítulné i otužilé. I když snášejí o trošku méně než hybridky, mají menší nároky na krmení.

Druhy slepic s kombinovaným užitkem

Slepice sussexky jsou pojmenované po anglickém hrabství, ze kterého pocházejí. Jsou klidné povahy a robustnější postavy. Dají se dobře ochočit. Jde o druh s kombinovaným užitkem. Vajíčka jsou krémová až hnědá a sussexka jich snese 200 až 250 za rok.

Původem ze Španělska jsou tmavé slepice minorky, bývají černé se zelenavě metalickými odlesky peří na krku. Jsou to velmi otužilí ptáci, ale špatně zvládají dlouhé mrazy. Snášejí až 190 vajec ročně, ale někteří chovatelé uvádějí, že jde o největší vejce z jejich chovu.

Druh slepic vhodný pro začátečníky

Rodajlendky jsou přítulné a temperamentní slepice, které jsou vhodné i pro začínající chovatele. Jsou jedny z neoblíbenějších čistokrevných plemen s nadprůměrnou snůškou. Zvládají dobře i těžší klimatické podmínky. Rodajlendky snášejí okolo 250 vajec ročně a jsou výtečné i na maso. Jejich název je odvozen od Rhode Island v USA, odkud patrně pocházejí.