I když nás nejspíš čeká ještě pár zimních dnů, jaro je, doufejme, za dveřmi. Doma většina hospodyněk nezapomíná na jarní úklid, ale ten by se měl řádně udělat i na zahradě. A pokud máte slepice, nezapomeňte ani těm pořádně „provětrat“ kurník!

Kurník jako první

Kurník byl celou zimu ve velkém zápřahu, protože ho slepice hojně využívaly. Tím pádem si zaslouží pořádný jarní úklid. Kurník řádně provětrejte, vyměňte podestýlku, neopomeňte opucovat ani hřady (bidýlka) a vyčistit kurník od slepičinců, kterých tam za zimu bude požehnaně. Omrkněte i stěny, střechu, prostě zkontrolujte celou stavbu. Na závěr se hodí provést i dezinfekci celého prostoru.

Napáječka

Důležitá pomůcka při chovu slepic by se měla udržovat v čistotě taktéž. Zjara ji náležitě umyjte horkou vodou a s desinfekcí vám pomůže obyčejný a levný ocet. Vše posléze opláchněte vodou.

Související články

Krmítka

Ani na krmítka nesmíte zapomenout! Jestliže máte takový typ krmítka, které se dá celý ponořit do vody, vykoupejte ho v horké vodě, do které přidejte nějaký desinfekční prostředek. Při odstraňování zaschlého krmiva použijte kartáč. Po očistě nechejte krmítka úplně oschnout, až poté je naplňte novou krmnou směsí.

Popelení, zdravá očista

S jarem se probouzí vše k životu a to platí i u parazitů, kteří se rádi zavrtají do slepičího peří. Předcházet jim lze pravidelnou očistou kurníku, krmítek i napáječek. Důležité je také najít pro slepice vhodný prostor pro popelení, kterým si udržují své peří v čistotě.

Splašené hormony

I na ženské v kurníku leze jaro. To se u slepic projevuje kvokavostí. Pokud se chystáte na vlastní kuřátka, uvítáte ji. Jestli kuřátka neplánujete, snažte se slepice zabavit a rozveselit něčím novým (existují i hračky pro slepice), ale buďte na ně hodní a trpěliví. Kvokavost se nemusí vždy projevit jen "ukecaností", u slepic můžete sledovat i smutnou náladu, kdy se slepice ponoří do melancholie.

Pokud chcete ukončit období, kdy slepice nesnášejí, urychlit, nejvhodnější je kvočnu oddělit od hejna a dát ji někam bez podestýlky. To proto, aby se zbytečně nezahřívala, chceme naopak slepici trochu „zchladit“. Na samotku jí můžete pozvat i společnost v podobě další pipinky.

Jarní kuřátka

K jaru patří i kuřátka, to bezesporu. Ať už plánujete líheň pod kvočnou nebo v líhni, nepropásněte tu nejvhodnější dobu, která se blíží!

Zdroj: Youtube

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, hobby.instory.cz