Začněte kurníkem

Po zimě by se mělo pořádně „vysmýčit". To platí i pro kurník, který slepice v zimě ochraňoval, ale také je nyní pořádně špinavý. Kurník vyvětrejte, vyměňte podestýlky v hnízdech, vyčistěte hřady a vykydejte slepičí hnůj. Také zkontrolujte, zda není někde vlhká zeď nebo se v kurníku nezabydlela plíseň. Slepičímu domovu prospěje i větší dezinfekce nebo vymalování.

Pozornosti by neměly uniknout ani krmítka a napáječky. Krmítka vložte do vařící vody a odstraňte zbytky potravy nebo trus. Napáječky vymyjte horkou vodou a vyčistěte octem nebo dezinfekcí. Poté je však pořádně propláchněte čistou pitnou vodou.

Komfortní výběh

Vzhledem k tomu, že jaro je deštivým obdobím, zkontrolujte, zda ve výběhu nejsou podmáčené zóny, které slepicím neprospívají. Nasypte do kaluží trochu písku nebo štěrk. Do výběhu můžete také dát větve nebo polena, která poskytnout slepicím nové místo chráněné před bahnem.

Pozor na predátory

Po dlouhé zimě hledají čerstvé jídlo pro sebe i svá mláďata predátoři. Proto je před nimi nutné hejno slepic ochránit. Maso, vejce, ale také zapomenuté myši a krysy, které se zabydlely v kurníku, lákají lasice i kuny. Proto vyhodnoťte, odkud může nebezpečí přijít. Před pozemními predátory ochrání uzamykatelný kurník, do kterého se nejde podhrabat nebo protáhnout oky. Kuna se totiž hravě protáhne i 4 cm oky na pletivu. Dokáže také přelézt i 2 m plot a z kurníku odnést kuřata. Proto mějte výběh kurníku oplocený i z vrchu. To vám pomůže také proti dravým ptákům. Volně pobíhající stádo nezapomeňte večer zahnat pod střechu.

Co také pomáhá?

Proti predátorům může pomoci i kohout, který může dravce vyplašit. Také zvažte pořízení slepic, které mají spíše nenápadné zbarvení. Splynou totiž s okolím.

Zdravotní prohlídka

Po dlouhé a sedavé zimě je nutné zkontrolovat zdravotní stav slepic. Zkontrolujte, zda nemají roztoče nebo je nenapadly blechy. Zaměřte se především na spodní část peří a nohy. Nezapomeňte zkontrolovat také trus. Ten by mohl vykazovat známky vnitřního přetížení parazity. Jako skvělá prevence slouží popelení slepic. Proto jim dopřejte prachovou koupel. Tu jim můžete vyrobit z plastové krabice, do které nasypete zeminu, písek, dřevěný popel a třeba i bylinky. Vůně máty, rozmarýnu, levandule a oregana totiž pomáhá odradit jak parazity, tak i hlodavce.

Připravte se na vejce

Domácí vejce jsou jednoduše skvělá. Proto, aby vaše slepice snášely zdravá vajíčka, zaměřte se na jejich stravu. Můžete jim koupit speciální krmnou směs bohatou na bílkoviny, které podpoří snášení a zvýší fyzickou aktivitu. Nebo jim můžete do krmítek podstrojit moučné červy, vařená vejce, ryby či jiné maso.

Zdroje: www.raising-happy-chickens.com, abecedazahrady.dama.cz