Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.bawaria.cz

Chov slepic na zahradě

Slepice rozhodně není těžké chovat, ale pokud nemáte zkušenosti, pak možná tápete. Co je potřeba k tomu, abyste mohli mít slepice na své zahradě? Všichni si to malujeme a za vidinou slepic chovaných volně na našem pozemku vidíme nejen čerstvá vejce, ale také způsob života, který bychom těmto ptákům chtěli dopřát v porovnání s podmínkami v klecových chovech.

Jak se sžít se slepicemi v zahradě

Vše má samozřejmě svá úskalí a faktem je, že si vlastně vůbec nepřejete mít slepice na zahradě, ale spíš mimo ni tak, aby měly slepičky dost místa. Slepice vám totiž budou nejen všude hrabat a na některých vámi pěstovaných rostlinách si i smlsnou, ale také budou všude kálet. Proto je vhodné buď separovat slepice v jejich výběhu, anebo uzavřít zahradu. Obé je možné, záleží na tom, jaký máte pozemek a kde žijete. Chov v zahradě lze také kombinovat s využitím technicky nenáročných prvků. Jde to díky slepičím tunelům, posuvnému výběhu či oddělenému kompostu, kam můžete slepice pouštět. Jsou totiž také přínosné a zahradu zbaví některých škůdců či plevelů.

Co slepice potřebují?

Vraťme se však zpět k chovu. Každá slepice by měla mít nejméně dva metry čtvereční prostoru, který můžete přizpůsobit velikosti hejna. Tento výběh by měl být ideálně alespoň částečně zastíněný. Nicméně větší výběh je vždy výhodou. Slepice pak nezlikvidují trávník a s větším polem působnosti bude mít slepičí hejno méně intenzivní dopad na zeleň ve svém okolí a rostliny budou moci regenerovat. Vždy však chraňte před slepicemi mladé rostliny a sazenice, jinak o ně přijdete.

Místo k popelení slepic je vhodným prvkem ve výběhu či zahradě přístupné slepicím. Nejlepší možnou kombinací je dřevěný popel s vápennou omítkou a trochou písku. Tím, že dáte možnost slepicím zbavit se parazitů v popelišti, budou také méně hrabat. Popel jim nabídněte v nádobě nebo jim ho nasypejte do vyhloubené jámy ve výběhu. Navíc také existují specifické méně hrabavé druhy slepic.

Slepice rozhodně potřebují kurník, kde mohou hřadovat na bidýlkách, s vhodnou podestýlkou na zemi. Kurník nemusí být vytápěný, ale měl by být kvalitně zateplený, aby v něm v zimě teplota neklesala pod 10 °C. Kurník musí dobře větrat a mít nejlépe přirozené světlo. Obyčejné okénko je zcela dostačující.

Neopomenutelné je samozřejmě i krmení a voda. Vodu by měly mít slepice k dispozici vždy čerstvou, výhodné je pořídit slípkám speciální pítka, aby si vodu hned neznečistily.

Tím, že budou mít slepice přístup k zeleni, jim rozhodně prospějete, zbytky z kuchyně jsou také vhodné, nicméně bez dokrmovaní se ani malý chov neobejde. Ideálním krmením pro slepice je směs obilovin, šrot se sušeným pečivem, drcené skořápky a výborné je i zelené krmení, mrkev, brambory či řepa.

Související články