Zdroje: www.ifauna.cz, www.slepicevnouzi.cz

Co potřebují slepice v zimě?

Nezapomeňte na svoje slepičky přes zimu. Mohou vám stejně dobře snášet jako po zbytek roku, jen když jim dopřejete a postaráte se nejen o ně, ale i o kurník. Ten by měl být nejen připravený na nízké teploty, ale vašim slepicím musí poskytovat i dostatek světla.
Právě střídání dne a noci je pro snášení slepic velmi důležité. Nedostatek slunečního světla může rytmus snášení narušit a vy se pak vajíček nedočkáte anebo jen občas. Pokud nemá kurník okno, pak můžete slepicím svítit. Nesnažte se ale den natáhnout, stres z takových změn nevnímají slepice dobře ani v domácím chovu. Pokud nepadají teploty přes den pod -10 °C, pak je můžete směle vypouštět ven a není nutné ani svícení, ani okénko.

V zimě poskytněte slípkám lepší potravu

Aby mohly slepice snášet, potřebují dostatek energie. Produkce takového vejce něco stojí, o to více v zimním chladném období. Zvolte proto na zimu krmivo, které je bohatší na energii i na minerály. Slepicím můžete i v zimě přilepšit zeleninou, pšeničným či kukuřičným šrotem nebo mletými luštěninami. A pokud chystáte krmivo vlastní, nezapomeňte na dostatek tuků, sacharidů, bílkoviny i vápník.
Prodejci stravy pro drůbež, která je bohatá na kalorie, upozorňují, že takto výživné krmivo může být dlouhodobě nevhodné pro mladé kohoutky. Jejich těla energii nespotřebovávají jako nosnice, a proto mohou nepříznivě ovlivnit jejich srdeční činnost. Na jaře opět vyměňte krmivo za méně energeticky bohaté, což ale neznamená méně pestré.

Jak upravit kurník pro slepičky v zimě

V zimě mohou některé slepice trpět omrzáním. Pokud nejsou vystaveny mrazům, pak se omrzání nemusíte bát. Je důležité upravit napáječky nebo jiný zdroj vody, tak aby nezamrzal. Můžete také kurník zateplit. Přičemž v kurníku rozhodně není potřeba pokojová teplota, ale spíš vhodná cirkulace vzduchu bez průvanu, dostatek místa a kvalitní podestýlka. V zimě můžete podlahu zasypat slámou nebo pilinami. Výskyt parazitů sledujte pomocí lepových desek a případně zakročte vhodnými přípravky.