Zima je pro slepice náročným obdobím. Sníh zebe na nožkách, voda v pítku zamrzává a na bílé peřině se moc červíků nevyskytuje. Proto je důležité, aby jste svému stádu život ulehčili. Stačí dostatek vody, kvalitní krmivo, teplo a světlo. Jakých chyb byste se měli vyvarovat?

Zima v kurníku

Pohodlné ubytování je základ. Přesvědčte se, že jsou slepice chráněné před průvanem, větrem a sněhem. Pozor byste si také měli dát na zvýšenou kondenzaci vody. Ta může způsobit nepříjemné nemoci. Relativní vlhkost by měla být 50–70 %. V kurníku by měla být stálá teplota kolem 20 °C a čerstvý vzduch. Díky tomu budou slepice snášet vajíčka i během mrazivých dnů.

Nezateplený kurník

I slepicím je zima. Poznáte to snadno. Nevydrží stát na obou nohách, budou přeskakovat nebo přešlapovat z místa na místo a vřele se k sobě tisknout. V tu chvíli je nutné kurník vyhřát. Buď můžete použít lampy nebo domeček zateplit z venku. Použít můžete polystyren, palubky, vatu nebo slámu.

Žádný výběh

Mohou se slepice pouštět na sníh? Tuto otázku si klade mnoho chovatelů. Říká se totiž, že „když slepice šlápne na sníh, nenese." To však není pravda. Kvalitní snůšku ovlivňuje především strava, teplo v kurníku a světlo. Pokud tedy teploty neklesnou pod -10 °C, v klidu můžete své hejno pustit ven na vzduch. Slepicím dopřejte také možnost zobání tak, že z kousku výběhu odstraníte sníh. Bydlíte-li v místě, kde je zima dlouhá a krutá, můžete popřemýšlet nad speciálními plemeny. Chlad snášejí velmi dobře například slepičky Horalky, Drážďanky nebo Holokrčky.

Málo světla

Slepice, která má denně produkovat jedno vejce, potřebuje 12 hodin světla. Delší den zařídíte snadno. Drůbeži rozsviťte. Pokud začnete svítit už ve 4 ráno, slepice si budou myslet, že je již jaro a budou více snášet. Pro větší pohodlí použijte časový spínač a výhřevné žárovky.

Strava jako v létě

Jelikož mají v zimě slepice vyšší energetický výdej, je nutné jim zvýšit krmnou dávku. Do mističek jim přidejte kukuřičný šrot nebo slunečnice, minerální doplňky, pšenici, škvarky a brambory. Opeřenci ocení i teplou ovesnou kaši. Samozřejmostí by mělo být seno, sušené kopřivy nebo třeba kousek jablka.

Zdroj: Youtube

Zamrzlá voda

Vodu je třeba denně měnit a čistit. Dávejte si také pozor, aby nebyla zamrzlá. Buď napáječky několikrát denně kontrolujte nebo použijte speciální vyhřívací podložky.

Zdroj:

www.ifauna.cz, www.slepicevnouzi.cz