Zdroje: www.slepicevnouzi.cz, cs.wikipedia.org

Co se dá vyčíst o zdraví ze slepičninců?

U slepičinců lze sledovat množství, velikost, barvu i konzistenci výkalů. Samozřejmě ty mohou být různé podle typu stravy, ale také různého chování slepic během roku. V létě, kdy drůbež víc pije, mohou být slepičince velmi řídké, během hnízdění zas velké, protože slepice se od snůšky nechce vzdalovat, a tak vykonává potřebu méně často.

Podle slepičinců, respektive jejich rozborem mohou získat dostatek informací o nemoci slípek i veterináři, proto můžete podezřelé slepičince sebrat a uschovat k pozdějšímu zkoumání.

Zdraví ohrožující parazité

Očividným a dobře pozorovatelným problémem jsou parazité. Také ve slepičincích se mohou vyskytovat buď přímo tyto organismy nebo jejich vajíčka. V takovém případě je nutné odčervení, které léčí akutní výskyt parazitů, ale také je vhodné pravidelně preventivě odčervovat na jaře a na podzim.

Další závažný problém představuje pro slepice kokcidie. Je to také parazit, ale mikroskopický. Napadá nejen slepice, ale i ostatní drůbež, králíky a mláďata prasat i skotu. Kokcidii je těžké odhalit, zvířata mohou trpět průjmem a hubnout. Kokcidiózu prozradí u slepic krev ve výkalech.

Infikování je velmi rychlé a krvácivé stavy se mohou objevit už po pěti dnech od pozření parazita. Úhyn zvířat nemusí provázet žádné příznaky a v chovu představuje nákaza ohromný problém. I když slepice neléčenou nákazu mohou přežít, jejich užitkovost je značně omezená. Mláďata ve velké míře hynou.

Další zdravotní problémy slepic

Podezřelé jsou také napěněné výkaly, které jsou známkou problému s trávicí soustavou. Za tímto stavem není konkrétní onemocnění, může jít o bakteriální či virovou infekci, ale také o nevhodnost stravy.

Vodové slepičince během léta nejsou ničím nečekaným. Slepice během teplých měsíců více pijí a následkem toho mají také řidší výkaly. Pokud se u slepic neprojevují žádné další problémy, pak nejde o nic závažného.

Slepice však také mohou trpět průjmem či kvasinkovou infekcí, která je nepřehlédnutelná. Na zadečku slepice se začne objevovat výtok, tvoří krustu, která obalí peří v okolí řitního otvoru. Onemocnění se může dál přenášet a nezbude než zasáhnout, najít příčinu a řešit onemocnění i prevenci za pomoci zvěrolékaře.

Související články