Zdroje: www.slepicevnouzi.cz, www.ifauna.cz

Je dobré slepicím v zimě přitápět?

Slepičkám můžete postavit dobrý kurník, můžete ho i zateplit, ale opravdu jim musíte přitápět? Mnohem lepší je však nápad se slepičími svetry, co myslíte? Ač je takový svetr nebo jiný obleček u některých málo osrstěných pejsků určitě vhodný, slepice skutečně zahřát nepotřebují a nestává se, že by vlivem zimy trpěly.

Kolik prostoru by měly slepice mít?

Kurník by měl slepicím nabízet dostatek místa, bidýlek a podestýlky na zemi, která je čistá a suchá. Preventivně se proti čmelíkům přidává do podestýlky vratič nebo listy ořešáku. Kurník by měl mít ideálně okénko nejen jako zdroj světla, ale také určené k větrání. I v uzavřeném kurníku by měla fungovat cirkulace vzduchu, nikoli průvan, aby nedocházelo ke kondenzaci vlhkosti. Pokud je kurník velký a slepice v něm tráví i celé dny, pak je dobré poskytnout jim cca 1 m2 na jednu slepici a podmínky takové, aby voda a potrava nezamrzaly.

Teplá strava, ano, či ne?

Pokud se obáváte o namrzání laloků slepiček, nabídněte jim pítka, kde se nesmáčí celé okolí zobáku. Během zimy je vhodné věnovat pozornost krmení a občas připravit slepicím i vařenou stravu, nikoli však horkou.

Na to, jak a čím krmit slepice v zimě, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Potřebují slepice v zimě umělé světlo?

Pokud chcete, můžete do kurníku umístit zdroj světla. Slepice jej ale nepotřebují a není vhodné ani natahování přirozeného dne. Pokud jim chcete prospět, dopřejte jim dostatek pohybu venku, velký výběh a pestrost stravy. Snůška může být v zimních měsících nižší, což závisí na chovaném plemenu, ale je to přirozený cyklus, díky němuž se slepice zbytečně nevyčerpají.

Nechovejte se ke slepicím jako ve velkochovech

Slepičky nejspíš chováte, protože chcete kvalitní vajíčka a vadí vám velkochov. Nesnažte se proto používat praktiky velkochovů, o nichž máte pochybnosti.

Související články