Většina špatně hlídajících psů se rekrutuje ze společenských plemen a z retrívrů. Najdeme mezi nimi psí plemena různé povahy, vzhledu i velikosti.

Havanský psík

Psi tohoto plemene jsou vyloženě chováni proto, aby se mazlili. Rádi komukoli vyskočí na klín a nechají se hladit. Touží prostě po společnosti. Nejsou to žádní hlídači ani velcí bojovníci za práva a pozemek svého majitele.

Flat coated retrívr

Tito lovečtí psi jsou pověstní svou láskou k člověku. Pozitivní vibrace šíří kolem sebe všemi směry. Váš dům ani majetek ale nijak spolehlivě neohlídají. Budou vítat radostně každého, kdo k vám přijde v dobrém či ve zlém.

Tito psi jsou skvělými záchranáři, canisterapeuty a společníky. Nejsou útoční, nepřátelští ani agresivní. Patří mezi vyrovnaná a přátelská plemena vhodná jako ideální rodinní společníci. Tito společenští a hraví psi mají ke svému majiteli silný vztah a často se stává, že svoji radost projevují skákáním člověku na ramena.

Bearded kolie

Přestože byli chováni jako psi hlídající stáda ovcí, jsou to mizerní strážní psi. Štěkání a zvuky jsou jedna věc, ale pokud se k nim člověk přiblíží, rychle se z něj stanou psi vítací, kteří se před člověkem začnou doslova kroutit radostí a mrskat ocasem na všechny strany. Jedná se o plemeno často a silně štěkající, to ovšem ještě zdaleka neznamená, že jsou to skvělí hlídací psi. Štěkáním projevují jak radost, tak nadšení, vzrušení, nebo pro ně znamená výzvu k nějaké činnosti. Jsou to skvělí canisterapeutičtí psi, ale i perfektní společníci lidí.

Bichon frisé

Tato malá bílá koule chmýří, která je chována jako společenský pes, je pravděpodobně nejmilejší. Chtějí být středem pozornosti, ať už jste jejich majitelem nebo úplně cizím člověkem, není pro ně žádný rozdíl. Tito psi jsou hraví, laskaví, milí a obecně velmi společenští. To je důvod, proč se za hlídače nehodí. Toto plemeno bylo vyvinuto jako plemeno společenských psů, má tendenci dobře vycházet s dětmi i jinými zvířaty.

Baset

Tento pes má příliš málo energie na to, aby byl dobrým strážným psem. Tato aktivita totiž pro něj představuje velmi mnoho práce. Často se o něm říká, že je líný, nehodlá vstát jen proto, že někdo vstoupí na váš pozemek nebo do vašeho domu. Není dobrým hlídačem také proto, že jeho povaha je až příliš přátelská. Je dobromyslný, působí jako líný pes. Pokud ho potřebujete zaměstnat, vsaďte na jeho vášeň pro lov, nikoli na jeho nulové hlídací schopnosti.

Bedlingtonský teriér

Zajímavý vzhled bedlingtonských teriérů podobný jehňatům je předurčuje k tomu, že my lidé v nich vidíme opravdu ta roztomilá jehňátka. Noví lidé jsou pro tohoto šťastného teriéra zdrojem vzrušení, nikoli nebezpečí. To, že by nevpustili narušitele vašeho klidu dál na váš pozemek, tedy nepřipadá v úvahu. Zaštěkají na něj, ale to je vše. Jedná se o plemeno, které se rádo samostatně rozhoduje. Ke svému pánovi jsou loajální. K dětem je tento teriér přátelský a něžný, pokud i děti vědí, jak se k němu správně chovat. S ostatními psy se snáší špatně, ale jiná zvířata mu nevadí. Pokud ho dostatečně nezaměstnáte, začne se nudit, což může mít katastrofální následky ve formě agresivity či přehnaného strachu. Je pro něj vhodný jakýkoli druh pohybu, ale nerad dělá něco, co ho nebaví.

Malý hrubosrstý vendéeský baset

Tito psi jsou milí jak k lidem, tak ke psům. Nemají v sobě ani agresivitu, ani bázlivost. Jsou veselí, společenští a velmi vhodní k dětem. Jejich hlídací schopnosti končí u radostného vítacího štěkotu při vstupu nově příchozího. Jsou to zcela nekonfliktní psi vděční za každou společnost. Do městského bytu jsou zcela nevhodní. Milují prostor, lesy, čerstvý vzduch a dostatek každodenního pohybu. Plemeno je celkově přátelské i k cizím lidem. Pokud tedy není vetřelec malé chlupaté zvíře, které by na vašem pozemku lovilo, váš malý baset ho přivítá úsměvem a veselým vrtěním ocásku.

Irský setr

Tito elegantní, ušlechtile stavění psi s vysoce vyvinutými loveckými vlohami se pro svůj elegantní zevnějšek poněkud vzdálili svému loveckému poslání a stali se spíše plemenem společenským. Irský setr rozhodně není žádný velký hlídač. Patří spíše než do ulic města na širé lány polí a luk, kde může skvěle vybít svou energii a temperament.

Labradorský retrívr

Je velmi těžké najít labradorského retrívra, který by neměl rád každého člověka, kterého potká. A když se neznámý člověk blíží k labradorovi i s nějakou tou pochoutkou, stane se ihned jeho nejlepším kamarádem. Chtít po těchto psech zuřivou ochranu vašeho majetku je holý nesmysl. Psů neznalého vetřelce mohou možná zastrašit svou velikostí, ale to je asi tak vše.

Zlatý retrívr

Přestože zlatí retrívři jsou psi mnoha různých schopností a talentů, nepatří k tomu právě hlídání. Jsou ideálními společníky pro lidi každého věku i milovníky různorodých aktivit. Poskytnou vám oddaně svou společnost a své srdce položí k vašim nohám, ale na hlídání si vyberte jiného psa. Zlatí retrívři jsou silně inteligentní psi, snadno vycvičitelní a věrní svým pánům za všech okolností. Povaha zlatých retrívrů je stejně taková jako jejich zlatá srst.

Pro správnou volbu psa vhodného pro hlídání musíte pamatovat na to, že všechna štěňata by měla být podrobena výcviku zaměřenému na takovéto aktivity již do šesti měsíců svého věku. Je na vás, abyste ho naučili vše potřebné, vhodně ho socializovali a také se naučili rozumět řeči jeho těla.