„Stafordy chovám a cvičím deset let. Zaujali mě věrností a odvahou, ale i tím, že mají tak špatnou pověst. Média jim přisuzují roli zabijáků, a to není pravda. Popíší, co pes způsobil, ale mlčí o tom, co jeho reakci spustilo, proč zaútočil. I u psů totiž funguje přirozený zákon akce a reakce. Poslušný americký stafordšírský teriér je sice velmi aktivní, ale není bezdůvodně agresivní,“ tvrdí Jiří Fischer z Vranovic.

Staford vyžaduje pevné a důsledné vedení odmalička

Nutno však upozornit, že staford není pes pro každého, především není vhodný pro nezkušeného a pohodlného člověka. Vyžaduje důsledné vedení, přirozenou autoritu pána a dostatek aktivního pohybu. Nesnáší hrubé zacházení a křik. Přistupuje–li se však k němu jako ke kamarádovi, odvádí dobrou práci nejen kvůli své učenlivosti, ale i proto, že ho výcvik baví. Chce pánovi udělat radost a obětavě plní jeho požadavky.

Pes s velkým srdcem

„Staford je pes s velkým srdcem. Při dobrém vedení se mezi ním a psovodem vytvoří silný vztah. Stalo se mi mnohokrát, že se na procházce v přírodě postavil mezi mě a cizího člověka, který se k nám blížil, aby mě chránil před případným napadením. Dokáže odhadnout nebezpečí a okamžitě reagovat. Tvrdě a nekompromisně. Jeho odvaha a ostražitost je mezi pejskaři známá.

Zajímavé je, že tento potomek psů, kteří byli v minulosti využíváni k psím zápasům, je neobyčejně laskavý k dětem. Když k nám poprvé přijela naše známá s miminkem, Cindy, moje první fenka, si lehla ke kočárku a nehnula se od něho. Vycítila v malém človíčkovi bezbranného člena smečky, který potřebuje její ochranu. Tvrdím po dlouholetých zkušenostech, že staford dokáže přečíst cizího člověka, rozezná dobrého od zlého. To všechno jsou důvody, proč mi tohle plemeno tolik přirostlo k srdci,“ přesvědčivě říká chovatel.

Vztah s ostatními psy je třeba budovat

Americký stafordšírský teriér byl vyšlechtěn v USA a uznán jako samostatné plemeno v roce 1936. Proti totožnému britskému teriérovi má větší a mohutnější postavu o hmotnosti do 28 kg a výšce kolem 45 cm. Pro svou učenlivost, odvahu a oddanou povahu je v současnosti nejen ochráncem rodiny a jejího majetku, ale je rovněž využíván ke sportovním aktivitám i v policejní práci. Z farmářského psa a zápasníka z psích arén, jež byly ostudou člověka, se stal spolehlivým společníkem. Původní bojová povaha je však příčinou silné dominance vůči cizím psům. Odmalička si proto musí zvykat na společnost ostatních zvířat, aby na ně neútočil a neprovokoval je ke rvačkám.

Strava pro svaly a sílu

„Mohutná, svalnatá postava je stafordovi dána geneticky, ale přesto rozvoj jeho svalové hmoty vyžaduje výcvik, pohyb a samozřejmě kvalitní stravu. Krmím průmyslově vyráběnými krmivy pro sportovní psy a v zimě přidávám škvarky, aby psi měli dostatek tepelné energie. Na přilepšení jim někdy přidám vařená hovězí srdce, i když odborníci na psí výživu tvrdí, že při krmení granulemi se to nemá. Ale co mám dělat, když mým současným miláčkům, Dablinovi a Samíkovi, maso tolik chutná?“