Nad vlivem stravy na chování psů se zamýšleli jak behaviorální terapeuti, tak mnozí vědci, kteří se zabývají oborem zvaným etologie. Tento vědní obor zkoumá chování živočichů, ať už se jedná o vzorce chování vrozené, nebo naučené. Etologové zkoumající konkrétně psí chování přišli na mnoho zásadních objevů, které mohou ovlivnit také naše společné soužití se psy. Velmi zásadní jsou jejich výsledky výzkumů hlavně v oblasti výživy psů. Bohužel si stále ještě všichni chovatelé psů neuvědomují dostatečně jasně, že za nezvladatelným chováním svého psa by měli vidět v prvé řadě vliv výživy. Velmi často souvisí změna temperamentu psa s jeho žrádlem.

Problémy s dominancí

Jedním z možných způsobů, jak zabránit vašemu psovi v projevech dominance, je nedávat psovi krmení aniž byste se najedli vy jako první. Nastavte čas krmení svému psovi tak, abyste vy jedli vždy dříve než váš pes. Tím, že budete jíst jako první, jasně ukážete, že v době krmení jste nejvýš postaveným členem smečky, a tudíž že jste to vy, kdo se dostane k těm nejlepším kusům jídla.

Psí útěkáři

Mnozí majitelé psů znají tento problém velmi dobře. Týká se ve většině případů nekastrovaných psů, kteří jsou schopni kvůli hárající feně v okolí překonat i třímetrový plot. Zabránit takovému zdatnému atletovi v útěku bývá velmi tvrdý oříšek. Kromě dobře zabezpečeného prostoru může s tímto problémem pomoci i strava. Odborníci zkoumající chování psů zjistili, že psa lze odnaučit utíkání pomocí žrádla. Psímu útěkáři by se mělo předkládat krmení v krátkých intervalech. Tyto intervaly by se měly postupně prodlužovat, až se ustálí na jedné nebo dvou dávkách denně. K tomu je třeba zajistit také častý kontakt psa s majitelem a v neposlední řadě psovi umožnit také pravidelné uvolnění nahromaděné energie.

Alergie

Je váš pes neklidný, pravidelně si drápe uši a ohryzává tlapky, dře si oči a nos packou anebo o koberec? Pak se velmi pravděpodobně u vašeho psa projevuje alergie na žrádlo. Každý jednotlivý projev by mohl mít svou příčinu, ale všechny dohromady jsou praktickým důkazem toho, že je váš pes nejspíš alergický na některou složku potravy. Problémy s chováním vašeho psa se mohou stát minulostí, sestavíte-li pro něj pečlivě zvolený dietní program.

Psi nejsou vlci

Každý z nás si jistě vybavuje nejrůznější studie, které ukazují přímý vývojový vztah psů s vlky. To však ještě neznamená, že se psi budou také jako vlci stravovat. Heslo „nažrat se a hladovět“ platné pro vlky nelze uplatňovat na psech. Mylně tak někteří chovatelé nechávají své psy jeden den v týdnu hladovět, což není vhodné. Při jednodenní hladovce poklesne hladina cukru v krvi psa, ten je pak podrážděný, ale nám nemůže sdělit z čeho. Pak se můžeme jen divit, že se pes chová nestandardně. Psi mající rychlý metabolismus tak trpí nejen při jednodenních hladovkách, ale i při podávání krmiva pouze 1x denně.

Bránění kořisti

Pes, který pravidelně konzumuje optimální množství nutričně vhodné a jemu odpovídající stravy má menší potřebu chránit si svou kořist například v podobě kosti anebo misky s granulemi.

Růst psů v latentním období

V období okolo 6 měsíců věku procházejí psi latentním růstovým obdobím, tehdy dvě denní jídla pokryjí jejich potřeby. V sedmi měsících, kdy ale přichází období prudkého růstu štěňat, potřebují jídlo navíc. Proto je třeba zvlášť pečlivě v tomto období vybírat krmení, které psovi předložíme. Při použití vysoce výživného krmení můžeme rostoucímu psovi dát nadměrné množství živin příliš rychle. Zvláště u velkých a obřích plemen pak dochází k tomu, že jejich prudký růst vyvolá problémy s kostmi a klouby. Na druhou stranu je dobré vědět, že problémy s dospívajícím psem mohou souviset s tím, že má hlad. Psa bychom ale neměli nechat ani vyhubnout, ani ztloustnout.

Jako chovatelé psů bychom měli mít na paměti především to, že v řadě případů je problematické chování našich psů chováním vrozeným. Psi zdědili mnohé po svých předcích vlcích, avšak mnohé nežádoucí prvky chování máme na svědomí my lidé. Ať už je to díky slabým zkušenostem s výchovou psů, nebo tím, že psům komplikujme život podáváním nevhodné stravy. Máme-li tedy pochybnosti o tom, zda své psy krmíme zdravě, měli bychom se o tom poradit s veterinárním lékařem.