Také blechy byly v pravěku větší, než jsou dnes. Až sedminásobně. Když si uvědomíme, že bez problémů vysají patnáctinásobek své velikosti, musely to být hotové cisterny. Většina blech se nechává živit savci, jen šest procent ptáky. Zásadně se vyhýbají rybám. Prožít celý život se zadrženým dechem, žádnou neláká. Nevyskytují se ani v tropických pralesech. Obtěžuje je pocení.

Vlezou na všechno

V člověku našly zalíbení v době, kdy jsme se rozhodli skamarádit s pejsky. Neplatí totiž hláška z filmu Na samotě u lesa: To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou! Blecha vleze na všechno. V podstatě je jí jedno, kdo ji sveze. Najdou se ovšem období, kdy kolem nikdo nejde ani nejede. Blecha je však trpělivá. Vydrží číhat o hladu klidně rok! I víc. Aby si zpestřila ty nekonečné dny a měsíce, kouká se na romantické, holčičí filmy. Ráda má třeba Texaský masakr motorovou pilou.

Ačkoli na to nevypadá, je mimořádně empatická. Vycítí, když je třeba králice, u níž je na návštěvě, v jiném stavu a raduje se s ní z té zprávy, což králice pochopí až v okamžiku, kdy se její děti začnou drbat.

Blechy se zakusují nejradši tam, kam na ně zvířata svými zuby nedosáhnou. Například v tříslech nebo na zádech. To u člověka neplatí, zvlášť pokud má po ruce umělé zuby. Těmi dosáhne všude. Na chodidlech má blecha dva drápy, které jí slouží k tomu, aby se na těle hostitele udržela. Horolezec Reinhold Messner by jí mohl závidět, protože si musí mačky kupovat, zatímco ona je má v povinné výbavě.

Proč bývají blechy rozcuchané?

Jak se ty mršky rozmnožují? Tak já vám to tedy, milé děti, povím. On a ona se najdou čichem. Blechy totiž špatně vidí. Ale nebojte se. Situace, kdy by se sameček omylem ztrapňoval před vší, určitě nenastane. Bleší holky si totiž kupují stále stejný parfém, podle něhož je kluci bezpečně najdou. Samotný akt se odehrává na těle hostitele, který o tom většinou neví, takže je ani nemůže šmírovat. Samice poté (nikdy ne předtím, dejte si na to pozor) naklade čtyři až osm vajíček a do měsíce se jí narodí malé blešky. Pokud však k tomu nejsou podmínky, může porod i o několik měsíců odložit. Vy to ale nezkoušejte. Pochybuji, že by pro to měli v porodnici pochopení. Od ostatních druhů se odlišuje blecha obecná tím, že jí chybí na hlavě hřeben, takže se nemá čím česat. Nenosí ho ani v zadní kapse kalhot, jak bývalo zvykem. Chodí rozcuchaná.

A ještě něco. Nikdo mi dosud nevysvětlil větu, s níž mě - když jsem byl ještě dítě - vyprovázela moje teta do hajan: Dobrou noc a ať tě blechy štípou celou noc. Vždycky jsem měl pocit, že mě má ráda, tak proč mi tedy škodolibě přála, abych se až do rána zoufale drbal? Možná měla na mysli jiné pořekadlo: Lepší blecha v kožichu než noční můra v posteli. Ačkoli, noční můra mi přijde sympatická - pokud jí ovšem teta nemyslela povětrnou ženštinu. Takové u nás na vsi ale nepoletovaly.

Nechápu ani pořekadlo: Šťastný jako blecha. Za celý život jsem neviděl jedinou blechu, která by byla šťastná. Z čeho by mělo mít to ubohé zvíře radost? Že je nějaký hrubián rozmáčkne mezi nehty a spláchne do záchodu?! Takhle být šťastný opravdu nechci.

Bleší zajímavosti

  • Bylo popsáno 2 500 druhů blech, v Česku jich žije 90.
  • Blecha obecná neboli lidská byla v Evropě od 14. do 19. století nejrozšířenějším parazitem.
  • Blecha obecná a morová byly přenašeči moru a ve 14. století i epidemie zvané „černá smrt“.
  • Na přelomu 20. století převládá nad blechou lidskou blecha psí, která je vytlačována blechou kočičí. Všechny druhy mohou parazitovat na jakémkoliv hostiteli.
  • Blechy mají 3 páry nohou. Střední a zadní jsou ke skákání.
  • Kdybychom se chtěli blechám vyrovnat, museli bychom skočit 180 metrů do výšky a 216 metrů do dálky.