Kernteriér

Toto plemeno, někdy psané také Cairn teriér, pochází ze skotského ostrova Skye, kde se využívalo jako lovečtí psi. Jedná se o menšího, ale velmi temperamentního a odolného teriéra s veselou a odvážnou povahou.

Svému pánovi je tento inteligentní pes oddaný, ale zároveň je opravdu hodně tvrdohlavý a nepatří k plemenům, která splní na povel jakékoliv přání svého majitele. Naopak se dovede i pěkně urazit, pokud není po jeho.

Skotský teriér

Tento původně lovecký drsnosrstý pes pocházející ze skotské pahorkatiny patří k malým, ale odolným plemenům. Využíval se k lovu v norách, ale dnes se používá jako společník, už kvůli tomu, že šlechtěním se jeho hrudník rozšířil natolik, že už se na norování nehodí. Jako většina teriérů je velmi inteligentní, aktivní a energický, ale také svéhlavý a urážlivý.

Svého pána a jeho rodinu miluje a neváhá ji bránit ze všech sil, ale zároveň si uchovává svoji nezávislost. Může mít horší vztahy s jinými zvířaty, proto je nutná socializace již od věku štěněte. Ani důsledná socializace ho ale neodnaučí pronásledovat kočky, které považuje za škodnou. Je klidný a celkem tichý, ale zároveň vyžaduje od svého pána pozornost, v opačném případě může začít dělat neplechu.

Jezevčík

Příslušníci tohoto velmi oblíbeného, ale zároveň značně svébytného plemene se díky svému specifickému vzhledu s protáhlým tělem a krátkýma nožkama využívali pro norování, tedy lov lišek a jezevců pomocí jejich vyhnání z nory. Dnes jezevčík plní hlavně úlohu společenského psa.

Má přátelskou, učenlivou a hravou povahu, ale zároveň je i přes svůj drobný vzrůst velmi dominantní a má svoji hlavu. To se projevuje i v chování k pánovi, jezevčík je prostě osobnost, která dokáže dát najevo svou nelibost. Na pána, který se v jeho očích provinil, se dokáže urazit a tento stav může trvat dokonce několik měsíců.

Kanadský retrívr

Tento rezavý pes pocházející z Nového Skotska v Kanadě je inteligentní, hravý a přátelský a tyto vlastnosti ho předurčují k roli oblíbeného rodinného psa, jehož vazba na pány je velmi silná. Zároveň má velký temperament a miluje pohyb, ocení jakékoliv sportovní aktivity včetně plavání, které je jeho přirozeností – používal se k lovu kachen a mezi jeho předky patří již vyhynulý svatojanský vodní pes.

Není agresivní, ale jeho výcvik také není úplně jednoduchý – někdy se může chovat dost svéhlavě a mívá tendenci se urazit, majitel však musí být trpělivý a psa netrestat, to by situaci jen zhoršilo.